DEČACI SU MOŽDA ŽIVI JOŠ SAMO 24 SATA: Zastrašujuće upozorenje istraživača pećina o deci zarobljenoj u Tajlandu

Autor:

Svet

04.07.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svi bi trebalo da se molimo! U naredna 24 sata znaćemo da li će 12 dečaka i njihov trener preživeti", glasi dramatično upozorenje britanskog eksperta za istraživanje pećina Verna Ansvorta, koji je govorio o sudbini članova mladog fudbalskog tima sa Tajlanda, već deset dana zarobljenih u poplavljenoj pećini Tam Luang.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zarobljeni: 12 dečaka i trener čekaju pomoć

Te njegove reči usledile su nakon kratkotrajne euforije u utorak, nastale nakon što su dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov trener (25) nađeni živi čak četiri kilometara od ulaza u nepotpuno istraženi pećinski kompleks.

Drama je nakon njihovog pronalaženja ubrzo poprimila zastrašujuće okvire s obzirom na to da timovi sastavljeni od pripadnika vojske, vatrogasaca i ronilaca ne mogu da odluče na koji način da izvuku zarobljene s obzirom na to da svaka od tri predložene akcije nosi ogromne rizike.

366 metara najmanje bi deca morala da rone do prvog izlaza

- Naredna 24 su prelomna. Oni nisu jeli 10 dana. Nisu povređeni ni bolesni, ali su veoma iscrpljeni. Pod ogromnim je znakom pitanja da li bi svi uspeli da prežive tako opasnu trasu za ronjenje, koja bi mogla da iznosi i više od 600 metara. Ona je izazov i za najiskusnije ronioce, a kamoli za ove momke, za koje se ispostavilo da ne znaju ni da plivaju. Verujem da bi njihov ostanak u pećini sve dok ne prođu kiše (što bi moglo da potraje i četiri meseca, prim. aut,), moglo da bude podjednako opasno i nehumano - rekao je zabrinuti Ansvort, koji je predvodio prvi tim spasilaca kroz pećinu i doveo ih do dečaka.

Ansvort: Pod ogromnim je znakom pitanja da li bi svi uspeli da prežive tako opasnu trasu za ronjenje koja bi mogla da iznosi i više od 600 metara

I tajlandski zvaničnici su priznali da postoji ogroman strah da najgore tek dolazi jer se očekuje da će kiše naredna tri dana izazvati još veće poplave u pećini, te možda tako odseći i dosadašnji put koji ronioci imaju do dece.

- Time više ne bismo mogli da im odnosimo ni hranu - rekao je jedan od volontera u akciji spasavanja, koji zajedno sa desetinom drugih ljudi radi na ispumpavanju vode iz pećine kako bi se pokušalo njeno potpuno isušivanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Potraga za nestalim fudbalerima

To se, međutim, zasad pokazalo neuspešnim, pa se razmatra opcija bušenja vertikale do mališana, što, opet, s druge strane, nosi ozbiljne opasnosti od nastanka odrona.

4 sata bi dečaci trebalo da rone, plivaju i uspinju se uz pećinu do površine

Uprkos sumornim prognozama, dečaci su optimisti i veruju da će uskoro biti sa porodicama, a čemu svedoče i najnoviji snimci iz unutrašnjosti pećine, odakle su oni poslali kratke poruke roditeljima. Takođe, spasioci koji su došli do njih su počeli obuku ronjenja sa dečacima kako bi ih pripremili za eventualnu akciju, koja bi, kako su ocenili, bila najbrža, ali i najopasnija.

- Ronjenje je komplikovano iz hiljadu razloga... Moramo da ih naučimo da se kreću ispod vode, ali i da pravilno dišu s aparatima. Strepimo da će ih uhvatiti panika, a samo ronjenje bi moglo da traje i do četiri sata - objasnio je jedan ronilac i naveo da će u svakom trenutku biti procenjivana spremnost dečaka za bilo kakvu akciju.

Inače, u toku je i akcija tajlandskih mornaričkih foka da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.

Hronologija

23. jun - dečaci su zajedno s trenerom ušli u pećinu ispred koje su ostavili bicikle, rančeve i svu hranu

24. jun - prijavljen je njihov nestanak i stigli su prvi ronioci kako bi pretraživali vodu
25. jun - mornarički specijalci pretražili su sve delove pećine do kojih su mogli da dođu
26. jun - otkriveni su sveži otisci stopala nestalih dečaka, a u akciju su uključeni i podvodni dronovi
27. jun - velika količina padavina toliko je napunila pećinu da su pumpe bile nemoćne da izvuku svu vodu
28. jun - na lice mesta stigla su tri iskusna ronioca iz Britanije
30. jun - australijski spasilački timovi stigli su na lice mesta

02. jul - dečake su žive i zdrave pronašla dva britanska ronioca

03. jul - spasioci su nastavili da ispumpavaju vodu, ali je usled jakih kiša postalo jasno da će dečaci morati da nose maske za ronjenje i kiseonik da bi izašli
Sve opcije za spasavanje imaju pozitivne i negativne strane
1. Bušenje rupe, izgradnja lifta i izvlačenje zarobljenih kroz vertikalni okvir je jedna od opcija, ali je neophodno veoma mnogo vremena za nalaženje najbezbednijeg, a ujedno i najadekvatnijeg mesta za lako izvlačenje dece. I sama izgradnja lifta bi trajala predugo, kao i iskopavanje rupe dubine najmanje 800 metara
2. Učenje dece i njihovog trenera da rone, kao i njihovo izvlačenje kroz uske kanale pećine je najbrža, ali i najopasnija metoda izbavljenja. Eksperti ronioci upozoravaju da su struje unutar pećine, kao i njen teren, ogroman izazov čak i za najiskusnije ronioce
3. Čekanje i snabdevanje zarobljenih vodom, hranom i ostalim potrepštinama do trenutka dok se nivo vode u pećini ne smanji toliko da deca mogu da ispešače iz nje je najprihvatljivija opcija. Ipak, mališani bi u tom slučaju u pećini ostali i do četiri meseca

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading