GORI MOSKVA! Ove temperature nisu zabeležene u POSLEDNJIH 120 GODINA, a ruski meteorolozi već su pronašli GLAVNE KRIVCE za to!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni grad Ruske Federacije, moskva, suočava se sa ekstremno visokim temperaturama kakve u ovo doba godine nisu zabeležene u poslednjih 120 godina, pa su ljudi prinuđeni da se rashlađuju na najrazličitije načine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moskovljani se okupljaju oko fontana

Glavni grad Rusije, Moskva, suočava se sa istorijski visokim temperaturama, pri čemu je ponedeljak bio najtopliji dan u poslednjih 120 godana sa zabeleženom temperaturom od čak 37,4 stepena Celzjusovih, a meteorolozi predviđaju da će narednih dana one još rasti. 

Ruska meteorološka služba Rosidromet izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog takve situacije, direktno optuživši čoveka za to, budući da je doveo do klimatskih promena.

Meteorološka služba, koja evidenciju vodi od 1881. godine, za četvrtak i petak predviđa temperature iznad 35 stepeni, a u ponedjeljak je bio najtopliji junski dan još od 1901. godine.

- Porast temperatura zabeležen u Moskvi ovih dana je bez presedana u poslednjih 120 godina. To je zbog klimatskih promena - rekla je Marina Makarova iz Rosidrometa i podsetila da je najviša ikad zabeležena temperatura u Moskvi - više od 38 stepeni - bila u julu 2010. kada je veći deo zapadne Rusije pretrpeo velike vrućine i ogromne požare.

Drugi po veličini ruski grad, Sankt Petersburg, 600 km severozapadno od Moskve, takođe je ovog meseca imao veoma visoke temperature, čak do 34 stepena, najviše od 1998. godine.

 

 

Međutim, nisu svi Moskovljani spremni da se suoče s takvom vrućinom.

- Nismo navikli na takvu vrućinu, to je istina - rekao je Pavel Karapetian, dok su drugi pozdravili promenu, posebno u poređenjuu s dugim, hladnim ruskim zimama.

- Došli smo iz Sibira. Tamo je hladno, pa je lepo biti ovde - rekao je turista Aleksander Šmel (33).

 

 

Kako globalne temperature rastu s klimatskim promenama, predviđa se da će toplotni talasi postajati sve češći i intenzivniji, a njihovi učinci sve teži.

Rast temperature doprinio je razornim poplavama i šumskim požarima koji sve češće zahvataju Sibir. To, takođe, doprinosi topljenju večnog leda, koji pokriva oko dve trećine velike ruske teritorije.

 

 

Ipak, Rusija bi mogla da ima i koristi od klimatskih promena. Naime, s manje ledenog pokrivača ruske arktičke pomorske rute imaće duža tranzitna razdoblja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading