DŽONSON UPOREDIO PUTINA S HITLEROM! Evo kako je sve britanski premijer vređao ruskog predsednika, a sada sa njim TRAŽI SASTANAK!

Autor: Republika

Svet

20.06.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson je uputio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poziv da održe sastanak i dobio je pozitivan odgovor, iako je nebrojeno puta imao skandalozne ispade na račun šefa Kremlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson načisto okrenuo ploču 

Britanski premijer Boris Džonson nikad nije imao reči hvale za ruskog predsednika Vladimira Putina, čije je poteze u jednom trenutku čak uporedio sa delima zloglasnog nacističkog vođe Adolfa Hitlera, ali čini se da se situacija u poslednje vreme umnogome promenila jer je prvi čovek vlade u Londonu odlučio da šefu Kremlja ponudi održavanje zajedničkog samita i to manje od nedelju dana nakon što se sa ruskim liderom sastao njegov američki kolega Džo Bajden.

Na Džonsonov zahtev je portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao gotovo momentalno, naglasivši da je samit s Putinom moguć ukoliko postoji politička volja britanske strane. 

- Ne, ne priprema se takav sastanak, ali je moguć. Moguć je ako u Londonu prevlada politička volja za poboljšanje naših bilateralnih odnosa, koji su veoma urušeni na inicijativu Londona - poručio je Peskov nakon što je britanski državni sekretar za odbranu Ben Valas istakao da bi Džonson i Putin mogli da se sastanu nakon rusko-američkog samita održanog 16. juna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin spreman na još jedan važan sastanak 

Inače, pozitivna reakcija iz Rusije došla je uprkos Džonsonovim, ne tako lepim, ispadima na račun Vladimira Putina. Jedan od najskandaloznijih dogodio se 2018, u vreme kada je aktuelni britanski premijer bio ministar spoljnih poslova. Tada je Džonson uporedio način na koji predsednik Putin promoviše Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji sa Hitlerovom zloglasnom promocijom minhenskih Olimpijskih igara 1936. godine. 

Osim toga, optužio je lično Putina za trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradiću Solsberiju upravo te 2018. 

- Britanija se nalazi na meti Rusije zato što je uporno proziva zbog zloupotreba - naglasio je tada Džonson. 

Najnoviji ispad na račun ruskog predsednika dogodio se prethodne nedelje tokom samita grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta, održanog u Britaniji. Tada ga je novinarka CNN upitala da li misli da je ruski predsednik "ubica".

- Definitivno mislim da je predsednik Putin radio nesavesne stvari i prilično sam siguran da je odobrio trovanja u Solsberiju. Videli ste i šta se dogodilo njegovom vodećem protivniku Alekseju Navaljnom, koji je u zatvoru pod izmišljenim optužbama… suočen sa efektivnim mučenjem - rekao je Džonson, a nedugo potom u jednom drugom intervjuu naglasio kako će Bajden "uputiti oštre poruke ruskom lideru". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading