Tramp menja sve, ali zeta i ćerku ne!

Autor:

Svet

29.07.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp ostaće za dve nedelje bez još jednog visokorangiranog zvaničnika administracije pošto je direktor Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts, koji se sa šefom Bele kuće često nije slagao po pitanju Rusije i Severne Koreje, saopštio da je "spreman za novo životno poglavlje"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Odlaskom Koutsa nastavlja se niz od sada već skoro 40 Trampovih najviših saradnika koji su napustili njegovu administraciju, od kojih je nekolicinu poput bivšeg šefa Stejt departmenta Reksa Tilersona i nekadašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija Tramp oterao uz mnogo buke, a većina je sama podnela ostavku, barem su tako tvrdili.

Nacionalna obaveštajna služba nadzire rad svih 17 američkih agencija koje rade na tom polju, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), a Tramp je na Tviteru objavio da će umesto Koutsa za novog šefa imenovati kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa.

Koutsove i Trampove procene obaveštajnih pitanja često su bile oprečne, a početkom ove godine Tramp je nazvao pasivnim i naivnim šefove špijunskih agencija povodom njihove procene pretnje koju po SAD može da predstavlja Iran.

Vašington post je ranije preneo izjavu neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika da je odlazak Koutsa neizbežan imajući u vidu njegov problematični odnos sa Trampom. Taj zvaničnik je listu kazao da je Kouts osećao da je skrajnut po pitanjima nacionalne bezbednosti.

 

Rijaliti-zvezda radila kod Trampa, sada ga pljuje

Nekadašnja direktorka komunikacija kancelarije za vezu Belu kuće Omaroza Menigolt Njumen poznavala je Trampa duže od deset godina, pojavljivala se u njegovom rijaliti-šouu "Šegrt" pre nego što je postala deo predsedničke administracije ubrzo nakon njegovog dolaska na vlast. Ipak, njena nova karijera trajala je svega oko godinu dana, a nakon što je dobila otkaz, medijima je poručila da će otkriti sve o vremenu koje je provela u Beloj kući. Objavila je snimke razgovora prilikom uručenja otkaza, kao i knjigu "Van kontrole", u kojoj je žestoko kritikovala Trampa i njegove saradnike, tvrdila je da joj je nuđeno 15.000 dolara mesečno da ne napada predsednika SAD. Početkom 2018. pojavila se u američkom "Velikom bratu slavnih ličnosti", gde je takođe otkrivala pikanterije o Trampu, ali je na kraju bila tek petoplasirana.

 

37

NAJVIŠIH SARADNIKA VIŠE NIJE DEO TRAMPOVOG TIMA

NAJBITNIJI ODLACI

- Reks Tilerson, državni sekretar SAD - otpušten
- Džejms Komi, direktor FBI - otpušten
- Džejms Matis, ministar odbrane - otišao
- Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN - otišla
- Stiv Benon, glavni strateg - otišao

Sam Kouts je prošle godine priznao da mu Tramp uopšte nije otkrio šta je pričao prilikom susreta iza zatvorenih vrata sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom održanom u finskoj prestonici Helsinki.

Tramp je za Koutsovog naslednika Retklifa kazao da je "visokocenjeni kongresmen", koji je prošle nedelje skrenuo pažnju na sebe kada je javno branio Trampa tokom svedočenja u Kongresu bivšeg specijalnog savetnika Roberta Mjulera, čelnog čoveka dvogodišnje istrage o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

 

 

Mjuler je tada poručio da Trampa nije oslobodio odgovornosti za ometanje pravde, na šta se odnosio deo istrage, a Retklif mu je uzvratio da Mjuler nije nadležan da "određuje Trampovu nevinost niti da ga oslobađa odgovornosti".

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, kritikovao je imenovanje novog direktora Nacionalne obaveštajne službe kazavši da je "jasno da je kongresmen Retklif odabran zato što iskazao slepu lojalnost predsedniku Trampu".

ĆERKA I ZET NAJSTABILNIJI TRAMPOVI ČINOVNICI

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Uprkos turbulencijama koje su potresale Trampovu administraciju tokom njegovog dosadašnjeg mandata, ćerka šefa Bele kuće Ivanka Tramp i njen suprug Džered Kušner izgleda da ne moraju da brinu za pozicije.

Ćerka Ivanka je zvanično savetnica predsednika SAD koju Tramp vodi skoro na sve velike svetske događaje uprkos tome što nema nikakvo prethodno diplomatsko iskustvo, a prošle nedelje je novoimenovanom britanskom premijeru Borisu Džonsonu čestitala na izboru za predsednika vlade "Ujedinjenog Kingstona" umesto Ujedinjenog Kraljevstva.

Zet Džered je po funkciji viši savetnik u Beloj kući. Tokom predsedničke kampanje bio je zadužen za osmišljavanje digitalne medijske strategije, a sada je glavni Trampov čovek za Bliski istok i radi na planu za mirno rešenje sukoba Izraelaca i Palestinaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading