Duel Milanovića i Kitarović nije mogao da prođe bez Vučića

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.01.2020

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat za predsednika Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras da on, dok je bio premijer, ni u kakav trgovinski rat sa Srbijom nije ušao, već da je samo želeo da zaustavi migrante da uđu u Hrvatsku.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Zoran Milanvoić i Kolinda Grabar Kitarović

Milanović je tokom sučeljavanja sa Kolindom Grabar Kitarović, a uoči drugog kruga predsedničkih izbora, rekao da je to još jedna od neistina hrvatske predsednice, prenosi HRT.

- Dakle, nikakav trgovinski rat, pritisak na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića koji je lagao nas, baš me briga ako sam ja lagao njega, a nisam. To je bio pritisak da se zaustavi ta reka gde smo ljude transportovali u Mađarsku i Sloveniju. Prema tome, ponovo bih tako postupio da izbegnem da Hrvatska bude hot spot. To što su tada radili gospođa Kitarović, Hebrang, Karamarko je izdaja - rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je na to rekla da je to Milanović namerno uradio jer toliki broj ljudi nije trebalo da uđe u Hrvatsku i optužila ga da je "spoljnu politiku spalio do temelja".

Ona je, govoreći o spoljnoj politici Hrvatske, rekla da je saradnja sa državama jugoistočne Evrope, od Srbije, BiH do svih ostalih, više nego poželjna.

- Štaviše, ja želim da sve te države uđu u članstvo EU pod pretpostavkom da ispune sve kriterijume. I naravno da ćemo raditi na trgovinskoj razmeni. Međutim, gospodine Milanoviću, vi ste uspeli da nas posvađate sa svim susedima. Žilet-žica na granici sa Slovenijom, s Mađarskom. Posvađali ste se sa Vučićem. Tamo gde ja gradim, vi rušite - rekla je Grabar Kitarović.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, Grabar Kitarović je rekla da je suvereno pravo te zemlje da donosi svoje zakone i da ne želi da komentariše, jer bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari druge države, na šta joj je Milanović odgovorio da ima dvostruke kriterijume i da iza svega stoji zvanični Beograd.

- Iza ovog što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. Svaki dan razgovaram s ljudima u Crnoj Gori - rekao je Milanović i dodao da smatra da sukob ne može eskalirati van Crne Gore.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj održava se u nedelju, 5. januara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading