KORUPCIONAŠKI SKANDAL! Zaev (ne) može preživeti "reket": Da li pada vlada u Skoplju?!

Autor:

Svet

11.08.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako stvari trenutno stoje, premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu zbog afere "reket" još nije dogorelo do nokata. Njegovi evropski i američki sponzori nisu još načisto da li treba da ga odmah puste niz vodu ili da sačekaju da prođe leto da bi odlučili o njegovoj sudbini. Iako je afera izazvala pravi politički i društveni potres kod naših suseda, iz Brisela ne stižu očekivane ocene.

RepublikaFoto: instagram.com/boki13official
Zaev i Boki 13

Ćute sadašnji, ali i bivši funkcioneri poput Žan-Kloda Junkera i Federike Mogerini, koji su svojevremeno snažno lobirali za Zaeva i njegovu politiku, posebno insistirajući na specijalnom tužiocu. Čak je i Doris Pak prozvala Mogerinijevu pitajući je "kako može da ćuti o zločinačkoj stvarnosti u Makedoniji".

Doduše, juče se oglasio evropski komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru uopštenom ocenom da "borba protiv korupcije mora da se nastavi bez prekida", ako i da niko nije iznad zakona. Vlastima u Skoplju poručio je da "bez ikakvog mešanja treba da istraže sva krivična dela i da krivce privedu pravdi". Prethodno je ambasador Francuske u Skoplju rekao da makedonske vlasti treba da daju jasne odgovore na skandal pre nego što Brisel počne da analizira pristup Skoplja EU.

 

Vučić: Biće još iznenađenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će u Severnoj Makedoniji biti još mnogo iznenađenja.

- Ne mešam se u pitanje drugih država. Po pitanju tužilaca i postavljanja spolja... priče kako će to da spase sve, na kraju spaslo je luj viton tašnu punu para - rekao je Vučić upitan o aferi "reket". Istakao je, na osnovu saznanja iz dobro obaveštenih italijanskih krugova, da će biti tu još mnogo iznenađenja.

- Zoran Zaev danas razume da sam bio u pravu kada sam govorio o određenim licima i zašto sam srećan što su ta lica daleko od Srbije i mene - zaključio je Vučić.

Stoilković: Gruevski je pobegao u Mađarsku, a Zaev bi mogao da se skloni u Bugarsku

Svima njima jedino je važno da je Makedonija promenila ime i da se ne protivi NATO zagrljaju.

CEO SISTEM PAO

La Verita podseća da hiljade službenika EU, od kojih se njih 220 bavi Severnom Makedonijom, nije uspelo da dostavi nijedan institucionalni izveštaj o aferi u nadi da će neko drugi brzo razjasniti činjenice.

Otkrića La Verite dovoljna su da premijer Zaev, koji se o aferi oglasio samo na društvenim mrežama tvrdeći da je njegovo ime zloupotrebljeno, podnese ostavku. Ipak, on to ne čini. Zavukao se u mišju rupu i čeka... Bojan Jovanovski, poznat kao Boki13, s druge strane, ubeđen je da će, kako kaže, ako bude živ, dokazati da je Zaev i te kako učestvovao u akciji u kojoj rijaliti-zvezda iznuđuje milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva.

 

Mickoski: Iznuda i pranje novca nisu bili mogući bez podrške vrha vlasti

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, ocenjuje da je ceo pravni sistem u zemlji pao, ali uprkos tome, on ne očekuje da će Zaev podneti ostavku jer, kaže, u njegovu Vladu puno su uložili NATO, EU i Amerika.

Stoilković podseća da je bivši premijer Gruevski pobegao u Mađarsku, a da bi Zaev mogao da se skloni u Bugarsku, naročito nakon velikog skandala sa jednom ambasadom u Skoplju, koji je najavio ne želeći da otkrije o kojoj ambasadi se radi.

ZLOČINAČKA HOBOTNICA

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski zatražio je još u julu, kad je afera otkrivena, zatvor za specijalnu tužiteljku Katicu Janevu. Kao i tada, on je i danas ubeđen u to da iznuda i pranje novca nisu bili mogući bez podrške vrha vlasti.

Mickoski, koji je lider stranke VMRO-DPMNE, smatra da su poslednji video-snimci afere "reket" potvrdili da Severna Makedonija ima zvaničnu zločinačku hobotnicu, koju predvodi premijer Zoran Zaev. Mickoski smatra da su sve maske Zaeva pale i da je sada jasno zašto se toliko opire reformama u pravosuđu.

Afera "reket" samo je kamenčić makedonskog koruptivnog sistema, a o alarmantnom stanju u privredi, zdravstvu, obrazovanju, energetici, javnim finansijama u ovoj državi da se ne govori.

 

Pomažu samo vanredni izbori

Orce Gjorgjievski, član VMRO-DPMNE, rešenje skandala nastalog posle obelodanjivanja afere "reket", vidi u raspisivanju vanrednih izbora. On kaže da je jasno da "Zaev ne može uhapsiti Zaeva", kao i da je tužiteljka Katica Janeva trebalo da bude uhapšena odavno.

- Ako pitate Zaeva, neće biti rešenja. Jedino što može pokrenuti čitavu istragu je pritisak građana, VMRO-DPMNE i međunarodne zajednice - kaže Gjorgjievski u intervjuu za Večer.mk.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading