(VIDEO) SREĆAN TI ROĐENDAN, REPUBLIKO SRPSKA: Vatrometom u ponoć počelo slavlje!

Autor: Republika, Tanjug

Svet

09.01.2019

07:18 >> 07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obeležava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine. Na društvenim mrežama pojavio se snimak veličanstvenog vatrometa u Foči kojim je u ponoć obeležen Dan Republike Srpske, a koji je samo prvi u nizu brojnih dešavanja planiranih za današnji dan.

 

 

Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine. U temelje Republike Srpske je ugrađen život 21.000 boraca.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanosti biće održane danas.

Današnjim manifestacijama prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Državni praznik u RS

Za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH danas je neradan dan i tretira se kao državni praznik, iako taj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim. Ustavni sud BiH, naime, utvrdio je sredinom novembra 2015. godine da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku šest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neć‡e biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim. Skupština je, na inicijativu tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD tadašnjeg predsednika Milorada Dodika, raspisala referendum o 9. januaru, koji je održan 25. septembra 2016., prvom nakon Dejtona.

Na tom referendumu narod je odlučno i jedinstveno, u miru odbranio obeležavanje 9. januara, kao Dana Republike. Gradjani Srpske jasno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Prethodno će na centralnom gradskom Trgu Krajine biti održan svečani defile.

Takođe, obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće i delegacija Srpske liste, koju će predvoditi predsednik te srpske stranke na Kosovu i Metohiji, Goran Rakić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading