Uzbudljiva završnica Igara u Splitu

Autor:

Sport

20.08.2019

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih u Splitu polako ulazi u svoju završnicu, a iza 1.000 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske su dva izuzetno uzbudljiva i emocijama nabijena takmičarska dana. Split je u ponedeljak i utorak, 19. i 20. avgusta, zaista uživao u Igrama, koje su očarale ne samo region, već i celu Evropu. U ovom gradu, kao što je poznato, od 16. do 22. avgusta, boravi i oko 300 finalista Dunav osiguranje Sportskih igara mladih iz Srbije, a tokom proteklih dana oni su uživali u druženju sa svojim vršnjacima iz sve tri države, kako na sportskim terenima, tako i na brojnim plažama, Žnjanj, Trstenik, Firule i Bačvice.

RepublikaFoto: Foto SIM Srbije Predrag Sretenović
Veliko finale, ali i veliki broj dece

Ubedljivo najuzbuljiviji period ovogodišnje splitske avanture svakako su protekla dva takmičarska dana. Iako se na Sportskim igrama mladih takmiče deca osnovnoškolskog uzrasta, činjenica je da su čak i najprobirljiviji sportski sladokusci mogli da u poslednjih 48 sati vide izuzetno kvalitetne, zanimljive i emotivne mečeve i duele na svim terenima. Pokazalo se da i Srbija i Hrvatska i Bosna i Hercegovina među svojom omladinom kriju prave male dragulje, čija će imena sigurno u narednim godinama tek zablistati na sportskom nebu regiona.

Dečaci i devojčice su posle dva dana uživanja u čarima mora pokazali da su im kratak predah i splitski vazduh i te kako prijali, pa su sada u salama i na otvorenim terenima briljirali u svakoj od deset disciplina zastupljenih na Igrama. Odzvanjala je ping-pong lotica zadajući sve ubrzaniji ritam finalistima, ali i ubrzavajući puls publike. Na tenisu i atletici je bilo vrelo, ali zaljubljenicima u beli sport to ni najmanje nije teško palo, pa su zabeležili odlične rezultate. Rukometaši iz sve tri države podsetili su nas šta je to timski duh, ali i kako se navija i pruža podrška drugim ekipama. Igrala se i sjajna odbojka i to na obe podloge, a poteza koji ostavljaju bez daha nije manjkalo. Košarkaši na čuvenom kompleksu “Gripe” bili su toliko vatreni da su gorela i srca i dlanovi njihovih navijača, a zanimljivo je da su finale Coca Cola kupa u malom fudbalu pratili čak i menadžeri i skauti iz raznih velikih klubova. Imali su šta i da vide: naši fubaleri iz su pokazali da među njima ima kandidata koji bi mogli da ozbiljno uplove u fudbalske vode… Na šahu je bilo najtiše i najmirnije: melodiju su tkale samo figure koje su klizile po tabli sa 64 polja vodeći neke od naših takmičara pravo do pobede. Emocije su definitivno bile na vrhuncu i kod finalista i kod publike dok se čekao pobednik u igri Lino između dve vatre. Na svim utakmicama bilo je i suza radosnica, ali i onih prolivenih zbog neke propuštene prilike ili greške koja odnosi poene, no sve je to sastavni deo sporta, koji ga i čini toliko lepim i posebnim…

RepublikaFoto: Foto SIM Srbije Predrag Sretenović

Medalje su podeljene, utisci se sležu, a najvažniji među njima je taj da su i ove godine na Igrama svi pobednici, jer Igre su tu da mladima otvore vidike, da im pruže priliku da steknu mnogo novih prijatelja iz drugig zemalja i da nauče neke od najvažnijih životnih lekcija – o toleranciji, fer-pleju, zdravom životu, timskom duhu, drugarstvu… I zaista, najveća je pobeda kada na Igrama naučiš kako da kad porasteš budeš, pre svega, dobar čovek. Naši SIMovci su sve te lekcije savladali toliko dobro da su apsolutno svi odreda zaslužili zlatne medalje.

RepublikaFoto: Foto SIM Srbije Predrag Sretenović

- U protekla dva dana takmičari su pokazali izuzetnu spremnost i želju za pobedom. Svi zajedno napredujemo iz godine u godinu, podižući lestvicu samima sebi. Dolaze nam sve uigranije ekipe i sve bolje pripremljeni pojedinci, koji dokazuju da Sportske igre mladih shvataju ozbiljno i da pored toga što im je cilj da se tokom cele sezone lepo druže i dobro zabave, jednako žele da na terenu pokažu koliko su vredno trenirali i šta sve umeju. To je za svaku pohvalu. Pored toga, na mene je poseban utisak ostavilo to što su na Igrama i ovog puta rođena predivna prijateljstva među decom iz sve tri zemlje, koje možda najbolje ilustruje primer da naši takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tokom povratka sa sportskih terena u smeštaj, u autobusu uglas pevaju pesme sa sva tri govorna područja, a atmosfera je uvek takva da vam srce zaigra od radosti kada ih vidite na okupu – istakla je Zorica Mijatović, sportska direktorka Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije.

RepublikaFoto: SIM Srbije Predrag Sretenović

Pred finalistima je još jedan dan za uživanje u mini-letovanju, a na kraju nas sve očekuje maestralna završnica u vidu svečane ceremonije zatvaranja ovogodišnje sezone. Na ovom događaju koji će u sredu, 21. avgusta, uveče, na Rivi sigurno okupiti veliki broj posetilaca, biće priređen bogat sportsko-zabavni program, nakon kojeg će uslediti koncert novosadskog benda Frajle i Mije Dimšić, a veče će biti zaokruženo veličanstvenim vatrometom. Već u četvrtak ujutru naši finalisti iz sve tri države lagano kreću put svojih domova… Sigurni smo da ćemo o njihovim utiscima i doživljajima tek slušati narednih dana i meseci, a jasno je da ono što oni imaju da ispričaju čini da se naredna sezona već iščekuje sa velikim nestpljenjem.

RepublikaFoto: Foto SIM Srbije Predrag Sretenović

Posebnu zahvalnost Dunav osiguranje SIM Srbije duguje pulu sponzora – generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola koja je svim srcem uz Igre, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS, Podravki Srbije i Naftnoj industriji Srbije.

RepublikaFoto: Foto SIM Srbije Predrag Sretenović

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading