MAŠTA NAJBOLJE FARBA: Trikovi za ukrašavanje jaja

Autor:

Lifestyle

03.04.2018

22:47 >> 14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf predstavlja brojne tehnike kojima možete da išarate jaja, a savet je da to radite sa mališanima jer ćete tako Vaskrsu dati zaista veselu notu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jaja možete ofarbati uz pomoć stare odeće

Tradicionalno farbanje jaja, u zavisnosti od običaja koji se poštuju u određenom kraju Srbije, počinje na Veliki četvrtak, Veliki petak ili Veliku subotu. Prvo jaje se farba u crvenu boju i poznato je kao čuvarkuća. Nakon njega, domaćice imaju slobodu da koriste neku od kreativnih tehnika farbanja od najlon čarape i cveta maslačka preko dekupaža sa salvetama i lukovine pa sve do farbanja kupovnim bojama za jaja. Srpski telegraf predstavlja brojne tehnike kojima možete da išarate jaja, a savet je da to radite sa mališanima jer ćete tako Vaskrsu dati zaista veselu notu.

O farbanju jaja prirodnim sastojcima pročitajte više klikom na ovu rečenicu.

SODA BIKARBONA Jaja možete ofarbati pomoću sode, sirćeta i boja iz kesice. U posudi pomešajte te sastojke i stavite skuvana jaja da se farbaju. Hvatalicom ih izvadite, sačekajte da lepo upiju boju i operite.

RepublikaFoto: pixabay.com

GEOMETRIJSKI OBLICI Stikere, krugove, trougliće, tačkice i cvetiće zalepite za jaje, stavite da se kuva u najlon čarapi, a zatim potopite u boju. Kada se ohladi, skinite stikere i dobićete geometrijske oblike.

DŽAK ZA KROMPIR Uvijte jaje u parče mrežastog džaka od krompira ili luka i čvrsto ga vežite koncem, pa kuvajte u boji.

SVILA (npr. stara kravata ili haljina bez postave) Jaja umotajte u vlažnu svilu, vežite i ubacite u proključalu vodu, pa kuvajte četiri sata. Zatim smanjite temperaturu i ostavite na tihoj vatri još četiri sata. Kada se jaja ohlade, odstranite svilu, koja će ostaviti svoju šaru na jajetu.

RepublikaFoto: pixabay.com

GUMICE ZA TEGLU Vezati gumice unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati ga.

MRAMORNA JAJA Ljuske crnog ili belog luka iscepkati na sitno. Jaje pokvasiti, uvaljati u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati jaje u šerpi sa bojom ili bez nje. Zatim skinite čarapu i premažite jaja sirćetom.

VOŠTANE BOJICE Bojice izlomite ili izrendajte na sitne parčiće. Skuvano ofarbano ili neofarbano jaje, dok je još vrelo, uvaljajte u parčiće bojica i ostavite da se ohlade.

RepublikaFoto: pixabay.com

ČIPKA Jaja skuvati, obmotati najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja, ali ne previše da ne pukne i spustiti u pripremljenu boju.

PARA U širu posudu sipajte vode do vise oko dva, tri centimetra, na šerpu staviti cediljku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu, pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri desetak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

LEPAK Lepkom iscrtajte šare na već skuvanim jajima, ostavite da se osuši, pa ih stavite u hladnu farbu. Kada jaja budu gotova, oljuštite lepak.

RepublikaFoto: pixabay.com

KREP-PAPIR Iseći krep-papir na tanke i dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuše.

ŽICA Kako se jaje obično ne ofarba ravnomerno, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.

PIPETA I ALKOHOL Na kuvanom jajetu flomasterom iscrtajte nekoliko šara različitih boja. Pipetom sipajte po kap alkohola i ostavite da se boja razlije. Pazite da jaje bude na sobnoj temperaturi. Kada se boja lepo razlije i osuši, jaje prebrišite i operite kako biste uklonili neprijatan miris.

LJUSKE od crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta ili sok od zove su prirodni načini da obojite jaje. Samo spustite jaje u ljuske, a ukoliko želite da imate dekorativni detalj, u najlon čarapu stavite jaje na koje ste zalepili list peršuna, maslačka ili deteline, dobro zavežite čarapu i stavite da se kuva zajedno sa ljuskama.

RepublikaFoto: pixabay.com

 VAKUUM KESA Stavite skuvano jaje u vakuum kesu zajedno sa malo akrilne boje. Zatvorite kesu i muljajte jaje, a ovaj posao može da radi čak i malo dete, i to bez mogućnosti da napravi nered.

DEKUPAŽ SA SALVETAMA Odaberite salvete sa lepim šarama, odvojte sloj koji je iscrtan, iscepajte detalje sa slike koje želite da nalepite na jaje. Umočite četkicu u belance i namažite skuvano jaje, prislonite salvetu i ponovo namažite belance da se papir zalepi. Ostavite da se osuši.

VOSAK I ŠARALICA potrebni su vam šaralica, čist pčelinji vosak i sveća. Šaralicu pre šaranja treba umočiti u istopljen vosak. Zatim se vrh kojim se šara greje na sveću, a povremeno se dodaje i malo voska na šaralicu. Tako našarana nekuvana jaja se ubace u farbu sa hladnom vodom i kuvaju tri do četiri minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading