ŠTETNI UV ZRACI NAM MOGU OZBILJNO UGROZITI ZDRAVLJE: Ove delove kože zaboravljamo da zaštitimo od sunca!

Autor:

Lifestyle

27.07.2021

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada nanosimo SPF kremu, nemarno je istisnemo i razmažemo dlanovima po licu i telu, preskačući ključna mesta, kojima je takođe potrebna zaštita.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa dolaskom leta i jačeg sunca, većina nas će ruke, lice i noge zaštititi kremom za sunčanje, međutim, neka skrivena mesta uglavnom ćemo preskočiti. Ipak, u pitanju su područja kože kojima je takođe potrebna zaštita. Tetka Saveta vas podseća da prilikom sledećeg nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom posebno obratite pažnju na ovih osam ključnih mesta!

Uši

Prema analizi časopisa Udruženja raka kože, uši su treće najčešće mesto na kojem se javlja karcinom bazalnih ćelija, manje agresivan oblik raka kože. Taj oblik raka čini ukupno 80 odsto karcinoma koji nisu izazvani melanomom.

Teme

Iako je kod žena koža na temenu najčešće dobro zaštićena kosom, dame svetlije kose, kratko ošišani muškarci i pogotovo osobe kojima je na delovima temena proređena kosa ili su ćelave, svakako treba da nanesu kremu za sunčanje. Ko ne želi da nanosi kremu, kapa, šešir ili kačket mogu pomoći.

Gornja strana stopala

Gornji deo stopala i prsti su delovi tela na koje sunce direktno pada, a vrlo često zaboravimo da ih zaštitimo kremom. U letnjoj obući su potpuno izloženi, pa ih pre izlaska iz kuće obavezno namažite vodootpornom kremom za sunčanje.

Ruke

Unutrašnja strana ručnog zgloba, gornji deo dlana i prsti takođe su izloženi sunčevom zračenju i nemaju zaštitu u obliku debelih i grubih ćelija kože, koje se nalaze na stopalima i dlanovima. Još jedan razlog zašto su ruke nezaštićene jeste njihovo često pranje, pa obavezno nanesite vodootpornu zaštitu ili češće nanosite običnu kremu.

Zadnji deo kolena

Ovaj deo nogu često zanemarujemo, a upravo se na tom delu tanke kože najčešće javljaju opekotine ako ležimo na stomaku dok se sunčamo. Iz tog razloga se javlja zatezanje pri hodanju i sedenju.

Kapci

I dok lice često mažemo za sunčanje, kapke uglavnom zaboravimo, a neke dame čak misle da im šminka pruža zaštitu. Ipak, dermatolozi ističu da se kapci nikako ne smeju izostaviti.

Pazuh

U majicama bez rukava pazuh je izložen suncu, posebno dok vozimo i ruke su na volanu, a sunce prodire kroz prozor. Nemojte mazati sam pazuh da ne biste zatvorili lojne žlezde ili podstakli znojenje, već samo deo kože prema rukama i pored naramenice grudnjaka.

Usne

Dok ih zimi mažemo balzamima, često zaboravljamo da im je i leti potrebna UV zaštita. Nabavite balzam ili ruž s UV faktorom i nanesite ga nekoliko puta tokom dana jer se ta zaštita često "pojede".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading