STALNO ZABORAVLJATE STVARI? PROBAJTE SUPER TRIK: OVA fora sprečava propadanje mozga i POBOLJŠAVA PAMĆENJE!

Autor:

Lifestyle

29.06.2021

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je um opterećen, misli se gube, a postaje teško da zapamtite neke jednostavne stvari, kao na primer gde ste spustili ključeve, telefon ili da li ste isključili peglu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Razlog zašto ne pamtimo je taj što u mozgu skladištimo puno nepotrebnih informacija i tako ga opterećujemo, pa nam iz tog razloga memorija slabi. Sve to može da poveća i rizik od Alchajmerove bolesti i ubrzava propadanje mozga.

Naučnici savetuju da sledeći put kada ostavite neki predmet negde, stvorite jasnu sliku tog mesta u svojoj glavi.

Obratite pažnju na okruženje, da li je podloga na kojoj ste ga ostavili stakena ili od drveta, kao i koje je boje. Da li postoji neki predmet još u okolini. Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet, a na taj način ćete i "vežbati" mozak i poboljšati memoriju, a samim tim i smanjiti rizik od nastana Alchajmerove bolesti.

Još jedan zanimljiv trik

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Rut Proper sa Američkog univerziteta u Montklairu smatra da snažan stisak desne šake u vreme pamćenja informacija pomaže da se one bolje urežu u memoriju.

Naučnici ovo pripisuju činjenici da se u trenutku stiskanja šake aktiviraju područja mozga povezana sa pamćenjem. Objašnjavaju da stiskanje desne šake aktivira levu hemisferu mozga koja je odgovornu za kodiranje sećanja, piše Kurir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading