KRUŠKA DNEVNO ČINI ČUDA ZA NAŠ ORGANIZAM: Čuva vitku liniju, popravlja raspoloženje, ali to nije sve!

Autor:

Lifestyle

28.06.2021

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi smo čuli da jedna jabuka dnevno čuda čini za naše zdravlje, ali malo ljudi zna da samo jedna kruška dnevno može da smanji rizik od gojaznosti za 35%.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta u Luizijani došli su do zaključka da kruške pomažu u održavanju vitke linije na osnovu sadržaja ovog voća.

- Veza između krušaka i manje telesne težine je veoma interesantna. Verujemo da je unos vlakana iz kruške osnovni razlog što ovo voće ima uticaj na smanjenje težine, posebno u donjem delu tela, što je pokazano u našoj studiji - rekla je dr Kerol O'Nil, koja je autor istraživanja.

Konzumiranje jedne sveže kruške prosečne težine svakog dana, pozitivno utiče na unos hranljivih sastojaka, veruju naučnici.

Kruške imaju visok procenat vlakana, vitamina C, magnezijuma, bakra i kalijuma.

Jedna srednja kruška od 100 kalorija sadrži skoro 24% preporučene količine dnevnih vlakana.

Tradicionalna medicina već dugo savetuje da se iskoriste svojstva ovog ukusnog voća, u cilju najpre, poboljšanja raspoloženja.

Kruške su efikasno sredstvo protiv groznice, prehlade, grčeva i dijareje. Sok od kruške poboljšava ten i sprečava povraćanje. Voće se preporučuje i trudnicama.

Budući da su hipoalergene, kruške se takođe smatraju jednim od najboljih voća koje se mogu ponuditi deci.

Kruška eliminiše žeđ i suvoću usta, reguliše aktivnost lojnih žlezda, smanjuje bolove u bubrezima, blagotvorno deluje na mokrenje. Pored toga, terapeutski deluje na kamenje i kristale u bubrezima, uretri i zglobovima, piše RTS.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rasprave o tačnom poreklu ukusnih plodova kruške su brojne, ali stručnjaci veruju da su evropske kruške i azijske kruške evoluirale odvojeno, ali tokom istog vremenskog perioda – pre oko 3.000 godina.

Određene vrste krušaka takođe su poreklom iz delova Afrike.

Nekoliko vrsta krušaka poput nar armudu, šeker, daš armudu uzgajaju se širom planete.

Azerbejdžanci recimo, kruške jedu vekovima sveže i sušene, kao i koncentrovani sok od krušaka i to tradicionalno, u mnogim porodicama – svakodnevno.

Azerbejdžanci toliko vole ovo voće da su njemu u čast napravili i posebne staklene posudice za čaj koje imaju oblik kruške.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading