URADITE SAME DEPILACIJU: Primenite naše savete i uklonite neželjene dlačice bez odlaska u salon

Autor:

Lifestyle

12.06.2021

14:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drage dame, ukoliko ne želite da izdvojite hrpu novca za odlazak u salon da biste uklonile neželjene dlačice, dobra vest je da ovo možete uraditi i kod kuće, koristeći namirnice koje svaka od nas ima u svom domu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Depilacija kod kuće je jeftin i delotvoran tretman koji će vam, pored novca, uštedeti i vreme. U nastavku teksta Tetka Saveta vam predlaže kako da se izdepilirate same voskom, napravite šećernu pastu za depilaciju, kremu sa kurkumom kojom možete ukloniti dlačice, kao i kako da izbegnete iritaciju kože.

KAKO SE DEPILIRATI TOPLIM VOSKOM, A IZBEĆI IRITACIJE

Depiliranje voskom je jednostavno, ali je potrebno da uradite pripremu kože. Prvo treba da uradite piling da biste odstranili izumrli sloj ćelija i omogućili da se dlaka lakše iščupa iz korena. Tako ćete umanjiti šanse za urastanje dlačica. Takođe, treba da znate da će čupanje dlaka iz korena biti otežano ako vam je koža vlažna ili masna, te pre stavljanja voska dobro istrljajte kožu i nanesite tanak sloj bebi-pudera. Najbolje je da su dlačice duge od tri do pet milimetara, ako su kraće, vosak neće moći da ih iščupa. Vosak nanesite u tankom sloju, mažući ga u smeru suprotnom od rasta dlačica. Stavite preko njega pamučnu traku, pritisnite je i zatim u istom smeru povucite. Dlačice koje su ostale počupajte pincetom ili ponovite postupak. Ukoliko vam se nakon depilacije pojavi crvenilo, sačekajte malo, pa nanesite gel od aloja vere.

NAPRAVITE VOSAK ZA DEPILACIJU KOD KUĆE

Depilacija toplim voskom nije za svakoga. Osobe koje imaju proširene vene ili kapilare sklone pucanju, kao i one s osetljivom kožom, sklonom iritacijama, treba da izbegavaju ovaj metod.

Domaći vosak za depilaciju nabavite u apotekama ili od pčelara i otopite ga na nižoj temperaturi. Kada se prohladi dovoljno da možete da ga koristite, namažite tanak sloj na željeno mesto. Prekrijte tračicom od pamuka ili gazom i povlačite u smeru suprotnom od rasta dlačica. Druga opcija, koja je ujedno i jeftinija i efikasnija, jeste da kupite vosak u patronama. On se zagreva tako što patronu stavite u ključalu vodu. Koristi se na isti način kao i pčelinji vosak.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Depilacija dlačica na licu

Da biste uklonile dlačice s lica, možete napraviti smesu za koju će vam biti potrebni kašika želatina, 1,5 kašika mleka i jedna-dve kapi eteričnog ulja čajevca. Pomešajte sastojke i zagrejte nekoliko sekundi. Kad se smesa ohladi, nanesite je drvenim štapićem na kožu. Ova pasta deluje kao pil-of maska za lice, samo što je jača, te čupa dlačice.

Uklanjanje dlačica kurkumom i mlekom

Za ovu kremu su vam potrebne tri kašičice kurkume i kašičica mleka. Pomešajte kurkumu s mlekom da dobijete gustu pastu, nanesite je na željeno mesto i premažite. Ostavite nekoliko minuta da se osuši. Nakon toga umočite sunđerčić u mlaku vodu i kružnim pokretima uklonite mleko i kurkumu. Primenjujte tretman svakih nekoliko dana i primetićete da vam dlake sporije rastu i da se proređuju.

Egipatska depilacija

Sigurno ste već čuli da sitne dlačice možete ukloniti pomoću običnog šećera. Ova metoda je poznata kao egipatska depilacija, a dobra vest je što su sastojci za nju jeftini i lako dostupni, a i svako ih ima u kući. Ipak, najveća prednost uklanjanja dlačica šećernom pastom je što su svi sastojci prirodni. Za pravljenje šećerne paste potrebni su vam dve šolje belog šećera, sok dva limuna i četvrtina šolje vode. Sastojke pomešajte, sipajte u šerpu i zagrevajte na umereno jakoj temperaturi. Biće vam potrebno oko 25 minuta za dobijanje prave teksture. Pasta je gotova kada postane smeđa. Kada se smesa dovoljno prohladi, možete početi da se depilirate. Uklanjanje dlačica se radi na isti način kao i toplim voskom, samo je manje bolno. Ukoliko vam je smesa ispala pretvrda, dodajte u nju malo vode i zagrejte je da bi se sastojci spojili. Napominjemo da u šećernu pastu možete dodati i esencijalna ulja, morsku so ili med.

MANJE POZNATE METODE DEPILACIJE

Kamen plavac

Ovaj kamen je efikasan ukoliko njime budete redovno trljali kožu. Možete ga kupiti u bolje snabdevenim apotekama. Ne biste smeli da ga koristite ako imate osetljivu kožu ili ako je iziritirana. Kamen plavac je šupljikast i izgleda kao i svaki kamen za pete. Koristite ga tako što ćete kožu nasapunati i zatim, kružnim pokretima, trljati kamenom. Isperite sapunicu i pogledajte rezultate. Nećete skinuti sve dlačice odmah, ali ako svakih tri-četiri dana budete plavcem trljali kožu, primetićete rezultate.

Ljuska oraha

Žene su od davnina koristile ljusku oraha za depilaciju. Da biste se na ovaj način izdepilirale, potrebno je da zapalite suve ljuske oraha i skupite pepeo. Razmutite ga s vodom da dobijete gustu pastu. Ostavite da odstoji 12 sati. Ovu pastu je potrebno naneti na željeno mesto tri-četiri puta po pola sata da bi dlačice nestale.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

BRIJANJE NAJGORA METODA

Iako je uklanjanje dlačica brijačem najbrža, najčešća, najjeftinija metoda, ona je najmanje efikasna. Naime, žilet klizi po površini kože, ne čupa dlake iz korena, već ih samo skraćuje, te one brzo ponovo izrastu. Nezgodno je i to što se koren dlake uvek providi kroz kožu, pa morate biti dobro osunčani ukoliko ne želite da se vide sitne crne tačkice. Napominjemo da dlačice neće brže rasti niti se umnožavati ako se brijete, ali će biti jače i vidljivije nego ako koristite vosak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading