OZBILJNO UGROŽAVANJE ZDRAVLJA! Higijenske navike koje mnogi pogrešno rade, a da ni ne znaju!

Autor: Republika

Lifestyle

02.02.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I nauka je dokazala da je "higijena pola zdravlja" i većina se trudi da je održava.

RepublikaFoto: pixabay.com

Međutim, većina te večine zaboravlja na "sitnice" koje i te kako mogu negativno da se odraze na zdravlje.

Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu veliko su stecište bakterija, pa se preporučuje njihovo pranje bar jednom sedmično. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

Ostavljate peškire u kupatilu

RepublikaFoto: pixabay.com

Peškiri u kupatilu se izuzetno lako kontaminiraju usled velike koncentracije vlage. Savetuje se da za tuširanje koristite peškire koje ste tek izvadili iz ormarića, koji naravno ne stoji u kupatilu.

Potpuno uklanjate dlačice u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprjčavaju prašinu i druge alergene da ne  ulaze u pluća, pa ako dlake ne proviruju izvan nosa, ostavite ih.

Perete ruke vrućom vodom

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebala biti oko 100 °C da bi bila opasna po nih. Osim toga, vruća voda može biti agresivna na vašoj koži, što može dovesti do suvoće i ispucalosti ruku.

Imate predugu zavesu za tuširanje

Nabori na vašoj zavjesi za tuširanje najbolje su mesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavesu s pločica ili kade i obavezno je osušite. 

Stavljate dezodorans odmah nakon tuširanja

RepublikaFoto: pixabay.com

Mnogi žure staviti dezodorans odmah nakon tuširanja kako bi sprečili znojenje, ali zapravo tako čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suva, dezodorans neće dobro funkcionirati.

 
Perete telo sunđerom

Sunđeri za kupanje su veliki rasadnik patogenih klica i trebalo bi ih baš često menjati. Kako većina to ne radi, najbolje bi bilo kupati se sopstvenim rukama.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading