SADA NIJE VREME DA SE IGRATE SA ZDRAVLJEM: Promenite OVIH pet navika i ojačajte imunitet!

Autor: Republika

Lifestyle

16.12.2020

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenucima kada je strah za vlastito zdravlje obuzeo svakoga od nas treba osnažiti telo...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Korona nas je sve zadesila i, na neki način, u svakodnevnom prebrzom tempu koji smo sebi nametnuli podsetila šta je najvažnije! Zdravlje nema cenu i nema alternativu. Toga svi treba da budemo svesni pre nego što se bolest pojavi, a da bismo to sprečili, potrebno je da osnažimo organizam.

Jačanje imuniteta poslednjih meseci postalo je imperativ i čini se da se to neće uskoro promeniti. Nažalost, današnji način života i poneke nezdrave odluke mogu ga ozbiljno narušiti, ali isto tako usvajanjem svakodnevnih dobrih navika možemo da ga ojačamo. U nastavku donosimo spisak navika koje već sutra možete da primenite, a odreknete se onih loših, starih i na taj način imunitet učinite jačim i otpornijim na viruse.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

1. Osigurajte dovoljno kvalitetnog sna

Ne kaže se bez razloga da treba da legnemo i odmorimo se kada se ne osećamo dobro. Naime, san je i te kako povezan s našim imunološkim sistemom i njegov nedostatak može ozbiljno da ga ugrozi. Tokom spavanja telo oslobađa određene citokine koji pomažu u borbi protiv bolesti, pa se tako povećavaju ako dobijemo nekakvu infekciju ili upalu, kao i onda kada smo pod stresom. Ako je telo lišeno sna, proizvodnja tih citokina i antitela, koji se bore protiv infekcija može se znatno smanjiti.

Zato, ako želite da promenite bar jednu naviku u svakodnevici, neka to bude ova. Mnogi stručnjaci, kao optimalno, preporučuju između sedam i osam sati sna, ali nije dovoljno samo vreme nego i njegov kvalitet. Ako imate loš dušek ili jastuk, vaš san verovatno neće biti kvalitetan, pa čak i ako spavate sedam ili više sati, možete se probuditi umorni. Zato su kvalitetan dušek i jastuk veoma važni, kako za san tako i za telo, koje i fizički treba dobro da se odmori.

Higijena je pola zdravlja - to nije loše ponoviti! Perite češće ruke, ne dodirujte lice, usta i oči, a kada se nakašljete ili kijate, zaklonite usta podlakticom

 

Međutim, ako želite da usvojite ovu naviku, treba da promeniti i neke druge. Naime, najbolje je da odlazak na spavanje i buđenje svaki dan budu u isto vreme. Tako će vaše telo uhvatiti dobar ritam i vremenom ćete lakše zaspati. Osim toga, važno je da se pre spavanja opustite. Možda to nema smisla, ali reč je zapravo o opuštanju od svetla, ekrana i ostalih distrakcija koje nam često otežavaju odlazak na spavanje. Zato, kad odlučite da je vreme za krevet, zaboravite društvene mreže i gledanje televizije, prigušite ili ugasite svetlo i dopustite telu da se odmori od svega toga pre spavanja.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

2. Budite fizički aktivni

Dobro znate da vežbanje, odnosno bilo kakva fizička aktivnost, na razne načine pogoduje vašem telu - od jačanja mišića, srca i pluća, nižeg indeksa telesne mase do boljeg mentalnog zdravlja. Ali ono takođe potpomaže ravnotežu imunološkog sistema, pa samim tim smanjuje rizik od bolesti i upala. U svakom slučaju, redovnom fizičkom aktivnošću pospešujete zdravlje tela, a zdravije telo lakše se bori protiv bolesti i infekcija, naročito respiratornih, kao što su prehlada i grip.

To je potvrdilo istraživanje sprovedeno na 1.000 muškaraca i žena tokom 12 nedelja jesenje i zimske sezone, koje je pokazalo da je infekcija gornjih disajnih puteva smanjena kod onih koji su fizički aktivni. Naime, kod onih ispitanika koji su se bavili aerobnim aktivnostima pet ili više puta nedeljno infekcija disajnih puteva trajala je 43 odsto manje dana nego kod ispitanika koji su uglavnom sedeli i nisu bili fizički aktivni. Naravno, to ne znači da morate početi da trčite svakog dana, kao da se spremate za maraton, ali laganim uhodavanjem u pojedine aktivnosti, kao što su šetnja, brzo hodanje, vožnja biciklom, planinarenje ili čak plesanje, možete već znatno pomoći imunitetu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

3. Pripazite na ishranu

Odavno znamo da je zdrava i uravnotežena ishrana važna za celokupno zdravlje, ali isto tako važna je i za imunitet. Jedete li često jednoličnu i nutritivno siromašnu hranu, vaš imunološki sistem će i te kako oslabiti. Kako bi ga osnažili, u svoj svakodnevni jelovnik treba da uvrstite raznovrsno povrće i voće, namirnice bogate belančevinama i vlaknima, a da smanjite unos alkohola i šećera.

Naime, sedište našeg imunološkog sistema nalazi se u našim crevima i zato je veoma važno održavati zdravu crevnu floru, a upravo to se postiže hranom bogatom vlaknima, kao što su maline, avokado, bademi, čija semenke, integralne žitarice, prokelj, grašak itd. I jogurti su takođe poželjni u ishrani. Jogurti su puni vlakana, dobrih bakterija, vitamina D i A, koji pomažu u održavanju normalne funkcije imuniteta, a pritom su i vrlo ukusni. Mogu biti hranljiv međuobrok ili super dodatak doručku uz ovsene pahuljice ili voće. U svakom slučaju, jedan jogurt na dan može da vam postane dobra navika kojom ćete podržati imunitet.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

4. Pijte više vode

Ovo je rečenica koja nam ponekad zaista para uši, ali očigledno je s razlogom svi i svuda spominju. Znamo da nam je voda neophodna za život, ali neophodna je i za zdrav imunološki sistem. Osim što pomaže telu da se reši toksina koji bi se inače nakupili i naštetili imunitetu, pomaže u prenošenju kiseonika u telesne ćelije, što dovodi do optimalnog funkcionisanja tela. Osim toga, naš imunološki sistem zavisi i od hranljivih supstanci u našem krvotoku, a on se sastoji najviše od vode. Ako ne unosimo dovoljno vode u organizam svakog dana, krvotok ne može pravilno da transportuje hranljive supstance do svakog sistema organa. Zato tokom svakog dana treba da pijete što više vode, biljnih čajeva ili da jedete supu - i to se računa, dok god tečnost nije zaslađena. Ako vam pada teško da stvorite naviku pijenja vode tokom dana, pokušajte to da promenite uz mobilnu aplikaciju koja će vas redovno na to podsećati ili imajte uvek bočicu vode kod sebe koja će vam biti na oku, pa ćete se tako češće setiti da popijete malo vode.

RepublikaFoto: Photo by Ivan Aleksic on Unsplash
Foto: Ilustracija

5. Smanjite stres

Jedan od najvećih neprijatelja imuniteta svakako je stres, kojem smo neretko izloženi. Posao, obaveze, deca i razni životni problemi, ali i trenutna situacija s kojom se suočavamo, svakako mogu naštetiti imunitetu. Šta više, život bez stresa čini se nemogućim i svakako je izazov smanjiti ga, ali postoje načini da pokušate. Na primer, možete da počnete da meditirate - svaki dan izdvojite 10 ili 15 minuta za opuštanje misli, a pritom vam mogu pomoći i razne vežbe disanja. Drugi način je da detektujete stresne situacije i pokušate da im se što manje izlažete. Ako vam je, recimo, stresno da idete u nabavku namirnica jer sa sobom morate da vodite decu ili ne volite gužve, pokušajte da obavite veću kupovinu jednom mesečno umesto da idete svake nedelje ili naručite ono što vam je potrebno putem interneta. Takođe, dobar trik koji možete da počnete da praktikujete u stresnim situacijama je sledeći - zapitajte se hoće li vam to zbog čega se brinete ili nervirate biti važno za pet godina. Ako neće, nema razloga da sad zbog toga gubite živce i štetite zdravlju. Pokušajte da se ne nervirate zbog situacija koje su izvan vaše kontrole i na koje ne možete da utičete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading