SlLUŠAJTE ŠTA VAM TELO PORUČUJE: Sedam sigurnih znakova da vas stres uništava

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

11.04.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stres je bolest modernog vremena, i skoro je nemoguće izbeći ga. A najgore što možete da uradite je da ga ignorišete i pretvarate se da ne postoji.

SlLUŠAJTE ŠTA VAM TELO PORUČUJE: Sedam sigurnih znakova da vas stres uništava

Foto: Shutterstock

Zlatno pravilo je da će vas organizam u većini slučajeva upozoriti da nešto nije u redu, a od vas potom zavisi da li ćete ove signale ozbiljno shvatiti.

Čak i kada mislite da ste otporni na stres, grdno se varate, a za početak, morate da obratite pažnju na detalje koji pokazuju da vas stres svakodnevno uništava.

Škrgutanje zubima

Najčešći razlog za škrgutanje zubima je upravo stres. Ova loša navika nervira vas, ali i ljude s kojima živite. Jedan od pouzdanih znakova da škrgućete zubima tokom noći je činjenica da se često budite sa ukočenom vilicom.

Preterano znojenje

Ako se stalno znojite, a da to nema veze sa spoljašnjom temperaturom, to je obično znak anksioznosti i stalno prisutnog stresa.

Foto: Shutterstock

Stres ne smete da ignorišete

Opadanje kose

Kosa je jedan od najboljih pokazatelja stresa. Ukoliko opada više nego što je uobičajeno, jasno je da je to posledica strasa. A što je najgore, problemi s kojima se borite mogu totalno da poremete ciklus rasta kose, a koliko smo osetljivi na stres najbolje pokazuje činjenica da će kosa opadati čak i 6 do 12 nedelja posle stresnog događaja!

Suva usta

Ako primetite da su vam usta stalno suva, čak i kada ne jedete slanu hranu, obratite pažnju jer to je verovatno posledica stresa. Naime, duži stresni periodi dovode do blokade kanala za pljuvačku, i zato su vam usta iritantno suva. To često dovodi i do problema sa gutanjem.

Hladno telo

Emotivni stres može da izazove Rajmondov fennomen - koji dovodi do toga da se krvni sudovi u ekstremitetima skupljaju što izaziva osećaj hladnoće u tim delovima tela.

Ovaj efekat može da traje od par minuta do nekoliko sati, i češće se pojavljuje kod žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading