OD PREDRASUDA DO PRITISKA OKOLINE: Zbog čega žene imaju duplo veće šanse od muškaraca da obole od depresije i anksioznosti?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.04.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija istraživanja pokazuju da oko pet odsto muškaraca pati od depresije i anksioznosti, dok je taj procenat kod žena skoro dvostruko veći, oko 10, 4 odsto.

OD PREDRASUDA DO PRITISKA OKOLINE: Zbog čega žene imaju duplo veće šanse od muškaraca da obole od depresije i anksioznosti?

Foto: shutterstock

Podaci su poražavajući: Žene u pojedinim slučajevima imaju dva ili tri puta veće šanse da obole od depresije i anksioznosti, u odnosu na muškarce, a slično se može reći i za napade panike.

Da stvari budu još gore za žene, u poređenju sa anksioznim muškarcima, kod dama su simptomi mnogo ozbiljniji.

Glavni krivci za mnogo veću podložnost depresiji kod žena su seksualni hormoni, i kad god se oni promene, od puberteta do menopauze, menjaju se i neurotransmiteri u mozgu koji utiču na raspoloženje.

Menjanje nivoa estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa, i tokom života, može uticati na osećanje depresije i anksiznosti, kao i na ozbiljnost simptoma.

Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da postoji velika genetska razlika u DNK između žena i muškaraca - dok muškarci imaju jednu oblast DNK koja je povezana sa depresijom, žene imaju 11 takvih oblasti.

Foto: shutterstock

Ženski hormoni utiču na depresiju

Nezaobilazan je i loš uticaj okoline i razni oblici zlostavljanja. Dovoljno je podsetiti se činjenice da je do skora bilo sasvim uobičajeno da se ženska anksioznost podvede pod mizogenu izjavu "ma, to je samo ženska histerija".

Dok, naravno, muškarci sa druge strane, nikad nisu histerični, i njihove bolesti se, naravno, mnogo ozbilnije shvataju.

Od podmevanja zbog izgleda, do vršnjačkog nasilja, žene od ranog detinjstva prolaze kroz razne stvari koje mogu da prestavljaju okidače anksioznosti i pojačanog stresa. A procenti rizika se još više uvećavaju ako je žena pripadnica etničke ili rasne manjine.

 BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading