TELO VAM ŠALJE UPOZORENJA: Ovo je spisak od 7 simptoma UPALE BEŠIKE koje morate da shvatite ozbiljno!

Autor: Republika

Lifestyle

15.11.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene koje boluju od hronične upale bešike teže ostaju trudne zato je važno da simptome odmah prepoznate i što pre započnete lečenje kako se bolest ne bi razvijala...

RepublikaFoto: pexels.com
Tekst potpisa

Upala bešike najčešće je uzrokovana bakterijom Ešerihija koli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput hlamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cevi i upale reproduktivnih organa i time otežati ili onemogućiti začeće. Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale bešike i mokraćne cevi i reagovati na vreme, pre nego što upala postane hronična.

Upala bešike, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba pola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu, koji zna biti itekako uporan jer imaju kraću mokraćnu cev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do bešike. Kod žena je uretra takođe smeštena bliže anusu, što znači da bakterije moraju preći kraći put da bi dospele u bešiku.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

U većini slučajeva upala bešike se pojavljuje iznenadno i traje kratko, ali ponekad se može zadržati duže vreme. Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućava sposobnost tela da ih uništi, što rezultira upalom bešike.

Simptomi upale bešike variraju u zavisnosti od toga koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primetne promene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

7 SIMPTOMA UPALE BEŠIKE KOJE NE SMETE DA IGNORIŠETE

1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi

2. Mokrite češće nego inače

3. Mokraća neugodnog mirisa

4. Bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja

5. Stalni osećaj pritiska unutar bešike i osećaj kao da vam se ide u WC

6. Grčevi ili pritisak u donjem delu abdomena ili delu leđa

7. Visoka temperatura s jakim bolom u predelu bubrega

Upala bešike može da se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imaćete visoku temperaturu s jakim bolom u predelu bubrega, a izrazito na udaru u tom predelu. Mokraća će pod mikroskopom biti puna upalnih stanica i bakterija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading