Od nesigurne žene do jake ličnosti: Saveti da izgradite svoje samopouzdanje!

Autor: minutzamene.com, Republika

Lifestyle

17.10.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samopouzdanje je ključ uspeha. Vera u sebe i svoje kvalitete osnova su našeg odnosa i prema drugim ljudima i poslu, a to koliko samopouzdanja imamo direktno se odražava na to sa koliko ćemo entuzijazma i motivacije prolaziti kroz svaki dan svog života. Zbog toga je potrebno kontinuirano raditi na zadovoljstvu samim sobom i gradnji samopouzdanja. Postoji bezbroj načina da osnažite svoju ličnost, a danas je uvek jedini i pravi trenutak da krenete u ovu borbu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo nekoliko načina da se izborite sa svojim nesigurnostima.

 

Stalno samousavršavanje

Jaka ličnost je gotovo uvek ona ličnost koja ne odustaje od kontinuiranog rada na sebi.

Edukacija je jedan od najbitnijih procesa samousavršavanja, a priznavanje činjenice da nijedno znanje nemamo automatski usađeno u sebe već ga stičemo, temelj je gradnje samopouzdanja.

Bilo da radite na edukaciji tako što ćete sticati znanja iz oblasti ličnih interesovanja poput istorije ili umetnosti, ili da se stručno usavršavate u oblastima industrije u kojoj radite, rezultati neće izostati i više ćete ceniti sebe kada shvatite da se dobro snalazite na nekom polju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Razmislite na koje načine možete da se edukujete. Ukoliko ste više individualni tip ličnosti – opskrbite se literaturom za čitanje i samostalno se informišite ili upišite neki individualni kurs.

Ukoliko volite da ste okruženi ljudima, krenite na grupni kurs ili se raspitajte o konferencijama i seminarima koji se organizuju u vašem gradu.

Briga o sopstvenom izgledu

Briga o izgledu ne služi samo tome da nas drugi percipiraju na određen način već i tome da sa mnogo više samopouzdanja ulazimo u kontakt sa drugim ljudima.

Naš izgled često je i odraz našeg zdravstvenog i mentalnog stanja, pa su briga o ishrani i svakodnevna fizička aktivnost veoma bitni.

Ponekad nismo zadovoljni karaketristikama sopstvenog lica ili tela i sasvim je u redu uraditi nešto povodom toga – prikriti nesavršenosti šminkom, promeniti boju kose ili se podvrgnuti kozmetičkom tretmanu.

Na primer, ukoliko nam teško pada bitka sa godinama i sitne bore oko očiju ometaju to da se osećamo najbolje moguće u sopstvenoj koži, pouzdane procedure kao što je laserski lifting, kojim zatežemo svoju kožu i smanjujemo nesavršenosti mogu se pozitivno odraziti i na samopouzdanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odnos prema drugima

Karakter i samopouzdanje se ne grade u usamljeništvu.

Osnaživanje ličnosti počiva na izlasku iz zone komfora, na sudaru sa drugim ljudima i razvijanju komunikacionih sposobnosti.

Za samopouzdanje je važno i okružiti se ljudima koji nas vide onakvima kakvi zapravo jesmo i vole zbog toga. Zbog toga je važan korak na putu od nesigurne do jake ličnosti to da konstantno radimo  na svom društvenom životu i odnosu sa drugima, da upoznajemo različite ljude, pokušamo da ih razumemo i kroz njih spoznamo sebe.

Afirmacije

I kada sve ispravno uradimo radeći na tome da vrednujemo sebe, ponekad se dešava da nas podsvest koči u izgradnji samopouzdanja. Jedna neljubazna rečenica koja nam je upućena u tinejdžerskim godinama može nas pratiti i određivati ceo život, ukoliko ne poradimo na tome da se izborimo sa unutrašnjim  nesigurnostima. Zbog toga je ponekad važno svakodnevno sebi ponavljati afirmacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To su kratke pozitivne rečenice koje upućujemo sami sebi – poput "Znam koliko vredim", "Ja sam dobra osoba", "Mogu da se izborim sa svakim problemom". Na ovaj način ćemo preusmeriti svoju svest na pozitivne misli i sa više hrabrosti i samopouzdanja ćemo kretati u životne poduhvate.

Obrazovanje, briga o sopstvenom fizičkom izgledu, samospoznaja ali i odnos sa drugim ljudima temelji su samopouzdanja i osnaživanja ličnosti.

Zbog toga je važno ne preskočiti ni jedan od ovih koraka i svakodnevno raditi na samousavršavanju, ali i ponavljati samom sebi svakodnevno koliko vredimo i zbog čega ne treba da se određujemo na osnovu trenutnih trendova, predrasuda ili mišljenja drugih o nama. Tek kada se izborimo sa svim ovim koracima postaćemo jaka osoba sposobna da se dostojanstveno suoči sa svim preprekama koje joj se nađu na putu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading