RODITELJI, PAŽNJA! Poslušajte savet čuvenog nemačkog lekara: Evo zašto OVU supu svakodnevno treba da dajete deci!

Autor:

Lifestyle

10.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako, šta, kad, koliko, zašto... Koji savet poslušati, kad verovati našim bakama, a kad je neophodno primeniti savet lekara... Sve su to pitanja sa kojima se roditelji, naročito male dece, svakodnevno suočavaju... Naročito kada dete ima neki zdravstveni problem i kada treba reagovati brzo i bez odlaganja.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan od takvih slučajeva je svakako i kada dete ima dijareju, što nije retka pojava, naročito u najmlađim danima naših potomaka.

Pa, ipak, iako dirajera čini kao bezopasno i trenutno stanje kod deteta, ozbiljne naučne statistike pokazuju da ona odnese više miliona života širom sveta. Zato je veoma važno da se roditelji ozbiljno posvete ovom problemu čim primete da dete ima problema sa stolicom.

Šta kaže nauka

Dijareja se definiše kao pojava tri tečne stolice u roku od 24 sata. Podaci, koje iznosi "Institut za zdravlje, metriku i evaluaciju", govore da ovo nije nimalo bezazlno stanje, jer čak tri miliona dece mlađe od pet godina izgubi život usled dehidratacije koju izaziva ova bolest.

Kod mališana se najčešće javlja akutna dijarera koju uzrokuju virusi, kao i nehigijena, i nepravilno rukovanje priborom kojim se hrani dete. 

Glavna odlika dijareje jeste intenzivni gubitak tečnosti i dehidratacija organizma što dovodi do smrtnog ishoda. Pedijatri zato savetuju da je tokom terapije najvažnije zaustaviti gubitak tečnosti, a u lečenju ove opake bolesti najviše uspeha imao je čuveni pedijatar Ernst Moro, koji je pored ovoga, zaslužan i za mnogobrojna otkrića koja se i danas primenjuju u pedijatriji.

 

Tokom 1908. godine u Nemačkoj se pojavila epidemija dijareje od koje su umirala brojna deca. Suočen sa strahotama koje izaziva ova bolest, Moro se ozbiljno posvetio iznalaženju načina kako zaustaviti smrt koja se širila na dečijem odeljenju bolnice u Hajldebergu. Morao je da deluje brzo jer su deca masovno umirala, i rešenje je pronađeno u supi od šargarepe koju je razvio doktor Moro.

Ko je bio doktor Moro

Foto: wikipedia.org

Ernst Moro rodio se u Ljubljani 1874. godine. Medicinu je studirao u Gracu, a 1911. godine postao je profesor dečije medicine na Univerzitetu u Hajldebergu. Tokom svoje karijere radio je sa najeminentnijim stručnjacima tog doba, između ostalog i sa Teodorom Ešerihijom, koji je otkrio bakteriju "ešerihija koli".

Doktor Moro je zaslužan za borjna naučna otkrića, a najvažnje je otkriće primitivnog refleksa kod beba, koji i nosi naziv "Moroov refleks". Takođe, otkrio je bakteriju "laktobaciuls acidofilus", i svojim istraživanjima utvrdio da krv dece koja su dojena snažnije ubijaju bakterije od onih koji nisu hranjeni majčinim mlekom.

Umro je 1951. godine, a za svoj naučni rad nikada nije dobio priznanje. Do kraja svog života živeo je skromno baveći se pedijatrijom u privatnoj praksi. Ovaj veliki humanista i naučnik, ceo svoj život posvetio je zdravlju dece.

Čim je deci počeo da daje supu, smrtnost se smanjila za 50 odsto. Pored uspeha i zadovoljstva zbog zaustavljanja epidemije, Moro i njegovi saradnici bili su pozitivno iznenađeni činjenicom da ovako jednostavan recept deluje toliko efikasno, da je jači i od najboljih lekova.

Najveća smrtnost kod dece izazvana je dijarejom

Studija koju su sproveli austrijski naučnici 2002. godine i objavili u časopisu "Wien Med Wochenschr", pokazala je da supa od šargarepe izuzetno snažno deluje na bakterije. Kuvanjem šargarepe, iz ovog povrća se ekstrakuju oligosaharidi koji onemogućavaju bakterijama da se zadrže u crevima. Zato je doktor Moro i imao odlične rezultate kod davanja supe deci, jer je vrlo brzo zaustavio epidemiju i širenje bakterija, zaključuju naučnici u ovoj studiji.

 

Istraživanje koje je sprovedeno 2009. godine pokazalo je da Moroov recept deluje kao super-antibiotik. Austrijski lekari, koji su studiju objavili u časopisu "Wiener Medizinische Wochenschrift", utvrdili su da supa uspešno zaustavlja i bakterije koje su rezistentne (otporne) na sve antibiotike. Zbog ovoga, zaključuju pedijatri, u lečenju dijareje ne postoji bolji i efikasniji lek u lečenju ove opake dečije bolesti.

Morova supa od šargarepe

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Recept za ovaj lek je vrlo jednostavan. Potrebna su vam samo tri sastojaka:

- 500 grama šargarepe

- 1l vode

- 3 grama soli

Od šargarepe u blenderu napravite pire koji prelijete sa litrom vode. Dobijenu smesu kuvajte 1 sat u loncu. Nakon kuvanja dodajte tri grama soli, i ukoliko je potrebno još vode, sve dok sadržaj u loncu ne sadrži tačno 1 litar.

 

 

Ovako pripremljenu supu dajte deci ukoliko imaju dijareju, a mogu i preventivno da je jedu kako bi se sprečio razvoj bakterija u crevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading