Sprečite depresiju prirodnim putem posle godišnjeg odmora

Autor:

Lifestyle

19.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vratili ste se s godišnjeg odmora, ali niste odmorni i osećate se loše? Ništa čudno, reč je o depresiji nakon godišnjeg odmora, od koje pati sve veći broj ljudi. Naime, celu prošlu zimu maštali ste o godišnjem odmoru. Došlo je leto i istinski ste uživali u suncu, moru, plaži, hrani i svim ostalim morskim radostima. A onda je došao zadnji dan godišnjeg i vaše raspoloženje naglo je splaslo. Otprilike sličan scenario deli većina ljudi koja nakon povratka s godišnjeg odmora pada u blagu depresiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Da biste ustanovili da li ste i vi među njima, trebalo bi da posmatrate svoje ponašanje nakon godišnjeg odmora. Ako ste tihi, pospani, nezainteresovani, tužni, razdražljivi i vrlo umorni, velika je verovatnoća da vas je pogodila ova depresija. Iako je reč o stanju koje ne treba zanemariti, ne bi trebalo ni preterano da brinete jer već nakon nedelju-dve simptomi nestaju, a vi se vraćate svakodnevnom životu. Međutim, ako ne prolazi i posle više od dve nedelje, pojačava se i uključuje inertnost, pasivnost, negativno viđenje sebe, budućnosti, intenzivnije promene u apetitu i spavanju, osećaj praznine, doživljaj besmisla, onda je osoba možda i zaista depresivna - izjavila je Sena Ratković, psihoterapeut.

Iako depresija nakon godišnjeg odmora ne traje dugo, šteta je potrošiti barem i nedelju dana na tugovanje i bezvoljnost. Dobra vest je ta da rešenje postoji. Poznati ruski psiholog Mihail Lapkovski kaže da bi trebalo doživljaje s godišnjeg da podelite s drugima: pričajte im o dogodovštinama, pokažite im fotografije i snimke, otkrijte im kakva ste mesta posetili. Takve aktivnosti pomažu vam u ponovnom proživljavanju srećnih dana. Dobro je i da se svakodnevici vratite postepeno.

Ako vam ništa ne pomogne, napravite mini-odmor jer takvi kratki begovi od svakodnevice mogu snažno pomoći ljudskoj psihi

- To znači da ne morate odmah praktikovati sve ono što ste činili pre godišnjeg. Umesto večernjeg izležavanja pred televizorom, prošetajte se s dragom osobom. Pročitajte knjigu, posetite muzej ili bilo šta drugo što nije deo vaše rutine. Takvo postepeno vraćanje svakodnevici ublažiće simptome depresije nakon godišnjeg odmora - kaže Mihail Lapkovski i dodaje da, ako vam ništa ne pomogne, napravite neki mini-odmor, takvi kratki begovi od svakodnevice mogu snažno pomoći ljudskoj psihi. Ako ne možete priuštiti ništa od toga, jednostavno počnite polako da planirate naredni godišnji odmor.

PRIRODNI LEKOVI I TINKTURE PROTIV DEPRESIJE

RepublikaFoto: pixabay.com
Sprečite depresiju prirodnim putem

Macina trava

Reč je o prirodnom antidepresivu, a nauka je potvrdila da je izuzetno delotvorna u slučaju stresa, napetosti i zabrinutosti. Lekari preporučuju onima koji se često uzbuđuju, padaju u depresiji ili često brinu da koriste tinkturu macine trave.

Sastojci:

- litar 40% alkohola

- 50 g usitnjenog korena macine trave

Priprema:

Alkohol sipajte u flašu, dodajte koren macine trave, zatvorite, posle 10 dana procedite i tinkturu čuvajte na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenim manjim staklenim flašama. Uzimajte jednom dnevno po 50-55 kapi na kocki šećera, najduže tri nedelje, pa napravite pauzu od mesec dana.

Matičnjak

Koristi se u stresnim situacijama i u slučaju glavobolja izazvanih nervozom, ali češće u lečenju psihičkih oboljenja, depresije, tegobnih misli i anksioznosti.

Sastojci:

- šaka osušenog lista matičnjaka

- 1/2 l vode

Priprema:

Matičnjak potopite provrelom vodom, odmah poklopite, posle dva sata procedite, podelite u tri doze i pijte tokom dana.

Noćurak

Alfa-linolenska kiselina, kojom ova biljka obiluje, hrani mozak i blagotvorno deluje na nervni sistem, dok biološki aktivan vitamin E iz ove biljke ublažava stres, nervozu i depresiju.

Sastojci:

- 4-5 kašika semena noćurka

- 2 dl bademovog ulja

Priprema:

Seme noćurka izgnječite u avanu, sipajte u teglu, prelijte bademovim uljem i zatvorite. Posle od sedam do 10 dana (svakodnevno promućkajte) procedite i pijte po pola kašičice ulja ujutru i uveče, najmanje šest meseci. Ulje čuvajte u dobro zatvorenoj flašici na suvom, hladnom i tamnom mestu jer lako oksidira.

Kombinacija kantariona, pasiflore i valerijane važi za izuzetno delotvoran preparat sa bogatom tradicijom tretiranja depresije. U međuvremenu, naučne studije ukazuju da je ova vrsta kombinovane terapije znatno efikasnija od monoterapija (terapija sa samo jednim sastojkom). Kada se, primera radi, kombinuje kantarion, koji popravlja raspoloženje, sa relaksirajućim i anksiolitičkim efektom pasiflore, a onda i sa smirujućim i uspavljujućim efektom valerijane, uveliko se pojačava spektar i intenzitet dejstva preparata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading