MASAKR U SRBIJI: Nelegalno ubijeno više od 200.000 divljih ptica

Autor:

Lifestyle

29.09.2017

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko društvo u Srbiji (ne) brine o divljim životinjama, od kojih su mnoge ugrožene vrste, pokazuje izveštaj Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za period 2000-2017 u kome se nalazi 1.849 dokumentovanih slučajeva stradanja 220.886 divljih ptica.

RepublikaFoto: arhiva DZPPS
Nedužne ptice protivzakonito ubijaju ljudi koji za to nikada ne odgovaraju

 

Tačnije, "Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji“  za period od gotovo 18 godina obrađuje 840 slučajeva nezakonitog ubijanja vatrenim oružjem, 169 slučajeva trovanja, 252 slučaja nezakonitog hvatanja i 588 slučajeva nezakonitog držanja i trgovine divljim pticama.

- Zahvaljujući projektu „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ i finansijskoj podršci Švedske uspeli smo da slučajeve nezakonitog uništavanja divljih ptica u Srbiji pohranimo u jednu bazu podataka čiji je rezultat ovaj Izveštaj - kaže Milan Ružić predsednik Društva, i dodaje:

- Ovaj izveštaj pruža realan uvid u napore koje udruženja građana ulažu u zaštitu prirode budući da je čak 84% slučajeva stradanja ptica pronađeno od strane članova i volontera našeg Društva, a samo 16% slučajeva od strane državnih institucija.

Prema rečima Gorana Sekuića iz Svetskog fonda za prirodu, ovo je veliki korak unapred da konačno pred sobom imamo statistiku koja u pravoj meri oslikava u kom se to problemu nalaze ptice i priroda u Srbiji.

Izveštaj će narednih dana biti dostavljen ministarstvima za životnu sredinu i poljoprivredu, ustanovama za zaštitu prirode, inspekcijama, tužilaštvima, sudovima, policijskim upravama i udruženjima građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading