ŠOKANTNI PODACI: 80 odsto dece jede slatkiše pre drugog rođendana

Autor:

Lifestyle

19.06.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svega 9 procenata mama svojoj deci ne daje slatkiše, pokazalo je istraživanje koje je objavio bebac.com.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svako drugo dete dobije slatkiš pre prvog rođendana

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2470 mama pokazalo je da 44.5 procenata beba pojede slatkiš pre prvog rođendana, dok njih 80 odsto jede slatkiše pre prvog rođendana.

Pored slatkiša istraživanje je ukazalo i na neadekvatne navike u ishrani beba koje se tiču načina na koji bebu učimo da jede. Rezultati su jednako zabrinjavajući.

60 odsto beba je animirano mobilnim telefonom, televizorom ili sličnim uređajima tokom hranjenja. 23,7 odsto mama to radi povremeno, dok 36,6 procenata to čini svaki put ili poprilično često. 41,5 odsto beba nema određeno vreme za obroke pa tako ni izgrađene navike ishrane pre polaska u vrtić.

ODUSTAJANJE OD DOJENJA

Foto: pixabay.com

Čak 39.2 procenata majki je prestalo da doji pre nego što je beba napunila šest meseci, a razlog koji su navele je nedostatak mleka. 

Najveći uticaj na dojenje ima način završavanja porođaja kao i kontakt „koža na kožu“ koji se kod nas retko primenjuje.

43 procenata je mama kojima bebu nisu stavili na grudi odmah nakon porođaja, a prvi podoj ostvaren je u svega 6 odsto slučajeva odmah nakon porođaja. Kontakt „koža na kožu“ u trajanju od svega 5 minuta ostvaren je kod 44,5 procenata mama i beba, oko pola sata 4,6 odsto, oko sat vremena 2,1 procenata, a više od sat vremena 5,9 odsto.

EDUKACIJA JE NEOPHODNA

Istraživanje je takođe pokazalo da čak 61.5 procenata majki koristilo adaptivno mleko, ali da, uprkos tome, i dalje postoje predrasude o ovakvom načinu hranjenja bebe.

Tako 20 procenata mama smatra da adaptirano mleko nije adekvatna zamena za majčino mleko. Preko 30 odsto mama je adaptirano mleko dalo bebi „na svoju ruku“, a samo 15 procenata je tražilo savet pedijatra pre upotrebe formule. 32,1 procenat beba je već u porodilištu dobilo adaptirano mleko. Blizu 40 odsto mama smatra da nije bilo u dovoljno informisano o načinu upotreba adaptirane mlečne formule, a 17 procenata njih se o upotrebi zamene za majčino mleko informisalo na internetu, dok je 11 odsto savet tražilo od prijateljica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading