ZBOG OVOGA SU VAM DECA BOLESNA! Poznata srpska nutricionistkinja upozorava roditelje!

Autor: Republika

Lifestyle

07.06.2021

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo koja tema izaziva toliko reakcija kao vegetarijanska ishrana.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Branka Mirković

Oni koji su odlučili da u svoj organizam ne unose namirnice životinjskog porekla čvrsto se drže svog stava, a njihovi razlozi su različiti - od etičkih, kulturoloških, religijskih, pa sve do zdravstvenih.

S druge strane, oni koji smatraju da "obrok bez mesa nije obrok" vegetarijance doživljavaju kao pomodare koji su podlegli zapadnim trendovima.

Kako god, svako u svoj organizam ima pravo da unosi ono što poželi, ali šta je sa vegetarijanskom ishranom kod dece? Da li se preporučuje i koliko može da šteti razvoju, odgovara nutricionista Branka Mirković za portal "Lepa&Srećna" .

 - Deca u razvoju do 16, odnosno 18. godine, ne treba da izbace crveno meso iz ishrane jer je to ključna namirnica za kognitivni razvoj (učenje, pamćenje, zaključivanje, logika...). Neopodno je jesti crveno meso 3 do 4 puta nedeljno, jer ima vitamin B12, cink, a videli smo tokom borbe protiv korone koliko su ovi vitamini važni. Kod dece se toleriše jedan do dva dana bez mesa - tvrdi Branka i naglašava da to ne mora da bude velika količna, odnosno da je dobro da bude više povrća a manje mesa.

Nedostatak ove namirnice može da izazove anemiju, malaksalost, pospanost i smanjenje apetita. Meso ne može da bude efikasno zamenjeno nijednom drugom namirnicom niti se može nadoknaditi dodacima u ishrani.

- Izbacivanje mesa uz ishrane kod dece može da izazove zastoj u psihičkom i fizičkom razvoju i ozbiljne bolesti koje su neizlečive - zaključuje nutricionista.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading