SKOLETA JURILE ČETIRI EKIPE: Na Uskokovića zapucali na semaforu, a onda je usledila filmska POTERA po Rakovici!

Autor:

Hronika

27.04.2021

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku likvidacije uz njega su bili policajci-plaćenici koji su se sklonili posle prvog hica.

RepublikaFoto: Arhiva
Zoran Uskoković Skole

Pre tačno 21 godinu, na današnji dan, posle jurnjave ulicama Vidikovca i Miljakovca, ubijen je Zoran Uskoković - Skole (37), vođa miljakovačko-banjičkog ganga. Pročuo se pod okriljem "voždovačkog klana", u vreme kad su ga predvodili Giška i Simenda. Može se slobodno reći da se rukovodio sasvim suprotnim načelima od svojih šefova.

Ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u hotelu "Interkontinetal", 15. januara 2000. godine, izazvalo je cunami u redovima srpskih kriminalaca. Svakoga dana neko od momaka sa druge strane zakona završavao je u čitulji. Ko je mogao, taj se sklonio. Skole je pokušao i nije uspeo jer je prvo pobegao u inostranstvo, ali se posle vratio.

Njegovi prijatelji i članovi klana Dobrosav Gavrić - Gavra, Milan Đuričić - Miki i Dragan Nikolić - Gagi, učestvovali su u likvidaciji komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Bilo je pitanje vremena kada će osveta Arkanovih saboraca stići i Skoleta, piše Telegraf.

Skole je Arkanu dao čitulju, prvi je izjavio saučešće udovici Svetlani Ražnatović i Arkanovoj porodici, a onda je beogradsko podzemlje počelo da bruji da se iza zločina krije upravo on. Arkan je Skoleta smatrao za sitnu ribu, a pričalo se da zajedno rade i sa transferima fudbalera.

Na sve češće napada za učešće u zločinu u hotelu, Uskoković je pokušao da se brani po povratku u Srbiju:

- Nisam imao nikakav motiv da ubijem Arkana, nema dokaza za to. Bavim se radnjom objekata u Švedskoj i Španiji. Kao organizator ubistva u "Interkontinentalu" pomenut sam bez ikakvog razloga jer poznajem neke od mladića umešane u zločin. Pošto nisam ni fudbaler ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam održao reč i došao kući, jer ne postoji razlog da to ne uradim.

Onda je usledila bomba. U ulaz zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Vidikovački venac broj 10, 25. aprila 2000. godine, pokušano je njegovo ubistvo. Skoleta su pozvali telefonom, a bomba je trebalo da bude aktivirana dok je bio u ulazu. Napad, međutim, nije bio dobro sinhronizovan i ostao je nepovređen.

Posle ove sačekuše pojačao je obezbeđenje. Uz njega su, uglavnom, bili policajci-plaćenici.

Ipak, došao je 27. april. Skole je bio u kolima i vozio se po Vidikovcu. Ispred njega je bio automobil, pun njegovih telohranitelja. Ali i iza je bila jedna takva garnitura čuvara. Kada su sva tri vozila stala na crveno svetlo semafora, odjeknuli su prvi hici. Kao po komandi, vozilo ispred, ali i iza njega je - nestalo. Policajci-telohranitelji su - se sklonili.

Usledila je jurnjava i pucnjava po ulicama Vidikovca i Miljakovca. Čak četiri ekipe su jurile Skoleta. Na kraju, smrtno je ranjen. U pucnjavi je ubijen i njegovo policajac-telohranitelj Miloš Stevanović.

Da li su ubice bile članovi zemunskog klana i pripadnici "crvenih beretki", kao što se nagađalo, nikada se nije saznalo. Skoletove ubice nikada nisu zvanično uhvaćene.

Povezivan sa više ubistava inspektora i načelnika

Uskoković je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu. Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi.

Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading