ROBIJA U DOBA KORONE! Evo kako osuđenici provode vreme: Šiju maske i pomažu siromašnima

Autor: novosti.rs, Republika

Hronika

13.04.2020

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđenici u Srbiji mnoge su prijatno iznenadili otkad je proglašena epidemija virusa korona i u Srbiji uvedeno vanredno stanje. Ne samo što su se u četiri zatvora organizovali i počeli da šiju zaštitne maske, već je iz najvećih kazneno-popravnih zavoda potekao predlog da se svako ko želi odrekne takozvanog suvog obroka, koji dobijaju nedeljom umesto večere. Ova donacija ide u korist najsiromašnijih penzionera i socijalno ugroženih.

Foto: Ilustracija

Poslednji u nizu, proteklog vikenda, akciji su se pridružili lišeni slobode u KPZ u Pančevu, gde se 400 njih odreklo jednog kuvanog i dva "suva" obroka za stanare Gerontološkog centra u tom gradu. Vrednost donacije je oko 190.000 dinara.

Prethodno se 4.280 osuđenih u najvećim zatvorima u zemlji - u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i Novom Sadu, odreklo po jednog "suvog obroka", koji dobijaju nedeljom umesto večere, kako bi pružili podršku u vanrednim okolnostima najosetljivijim kategorijama stanovništva. Ova ideja potekla je od samih osuđenika.

- Njihova ključna poruka je da treba da brinemo jedni o drugima, jer trenutno svi delimo jednu, istu brigu. Nadamo se da će taj potez biti podsticaj i za druge da pomognu onim sugrađanima koje ova situcija najviše pogađa - ističu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

 

Šiju maske

Inače, u četiri zavoda - KPZ Niš, KPZ Sremska Mitrovica, KPZ za žene u Požarevcu i "Zabela", osuđenici šiju zaštitne maske, namenjene prvenstveno za sopstvene potrebe. Svi su prošli sertifikovanu obuku, a iz dana u dan raste broj onih koji se javljaju da pomognu - da pakuju maske, odnose i donose materijal, čiste krojački pogon... Svakodnevno se u sva četiri zavoda proizvede oko 5.000 maski. U početku je taj broj bio 3.000, ali su u međuvremenu donatori poklonili zavodima mašine za šivenje ili su ih zavodi sami nabavili.

 

Sve dnevne aktivnosti osuđenika odvijaju se, kako kažu u Upravi, u skladu sa merama koje su na snazi i preporukama Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike KCS. Svi koji dolaze u pritvor ili na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled, što je i inače redovna procedura.

Meri im se temperatura beskontaktnim toplomerom, pa ako je povišena i postoje i drugi znaci respiratorne infekcije (kašalj, kijanje, otežano disanje, bol u grlu), smeštaju ih u odvojene sobe i odmah obaveštavaju epidemiološku službu Zavoda za zdravstvenu zaštitu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Svi novoprimljeni koji nemaju te simptome izdvojeni su u manjim sobama tokom dve nedelje, pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

Naravno, pritvorenici, osuđenici i oni koji brinu o njima dobijaju preporuke o pojačanoj higijeni. Osuđeni u normalnim okolnostima imaju pravo na boravak napolju najmanje dva sata, što se sada, u skladu sa mogućnostima, produžava. Posete su prvo bile ograničene na 15 minuta samo sa jednim posetiocem, uz obavezno nošenje maske i rukavica, da bi zatim bile sasvim ukinute.

- Ovo je vreme kada su većini građana potrebni psihološka podrška, razgovor i savet. Zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku, kako za osuđene, tako i za njihove porodice. Ova podrška je od ključnog značaja u svakoj stresnoj situaciji, zato organizujemo veći broj radionica na kojima se razgovara o svim dilemama, promenama u raspoloženju i važnosti tolerancije prema okruženju. I ne samo zaposleni u tretmanu, već i zaposleni u Službi za obezbeđenje razgovaraju sa svakim ko ima bilo koju vrstu pitanja u vezi sa merama koje su uvedene - kažu u Upravi.

 

VIZIRI ZA UPRAVU

Grupa volontera "Viziri Užice" donirala je Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 100 zaštitnih vizira, za potrebe zaposlenih u kancelarijama za izvršenje alternativnih sankcija. Zaposleni će te vizire koristiti prilikom neposrednog kontakta sa osuđenima ili pritvorenima, ako im je određena neka od alternativnih mera, poput kućnog zatvora ili kućnog pritvora.

Više od 20 volontera, uz podršku lokalnih privrednika, već nedeljama proizvodi zaštitne vizire za medicinske radnike i ustanove u Zlatiborskom okrugu, i donirali su više od 3.200 komada. Trenutno u Srbiji alternativne sankcije izdržavaju 2.333osobe, od čega se njih 245 nalazi u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom.

 

Osuđenicima su omogućeni što češći telefonski razgovori sa članovima porodice, savetuje im se da što više čitaju knjige, pišu pisma, gledaju filmove i slušaju muziku, kako bi smanjili osećaj brige i anksioznosti.

Posle normalizacije stanja, sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biće nadoknađeni. To se posebno odnosi na one iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja, koji privremeno ne mogu da idu u grad, ne mogu da posete porodicu i srodnike za vikend, i do daljeg nemaju nagradno odsustvo, ni godišnji odmor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading