Žalili se i Tužilaštvo i odbrana: SRBI PONOVO PRED SUDIJOM ZBOG UBISTVA AMERIKANCA

Autor: www.novosti.rs, Republika

Hronika

14.12.2019

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ponovoljenom suđenju za prebijanje nasmrt američkog studenta Bakarija Hendersona (22) u javnosti poznat kao "Slučaj Zakintos", čiji je početak zakazan za januar 2020. godine pred grčkim sudom, neće se pojaviti optuženi Nenad Jovanović i Siniša Petrović. Oni su prvostepenom presudom oslobođeni krivice i njima se neće ponovo suditi.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Tuča u kojoj je nastradao Henderson

Ovo potvrđuju u atinskoj advokatskoj kancelariji koja je angažovana u odbrani nekih od optuženih Srba. Jovanović i Petrović su se, inače, tokom prvog suđenja branili sa slobode.

Preostaloj petorici Srba izrečene su kazne od pet do 10 godina zatvora, zbog, kako je saopšteno, nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu. Najvišu kaznu, od 10 godina, dobio je Dušan Ranković, na godinu manje osuđeni su Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora.

Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora, a grčki barmen Jorgos Skijadopulos je, takođe, oslobođen, pa je i za njega ovaj slučaj završen. Na prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Bakari Henderson (23) nastradao je u noći između 7. i 8. jula 2017. godine u klubu "Bar kod", u mestu Laganas. Suđenje sedmorici srpskih državljana okrivljenih za ubistvo američkog studenta započelo je godinu dana kasnije

 

 

Samo suđenje pratile su mnogobrojne kontroverze, od toga da je američka strana tražila da im se sudi zbog ubistva na rasnoj osnovi, do skandaloznog grčko-srpskog prevoda, zbog kog su naši mladići bili u nepovoljnom položaju. To je na momente poprimilo takve razmere, da je jedan od optuženih, koji je u međuvremenu dobro savladao grčki, "preuzeo" ulogu prevodioca tokom suđenja.

Posebno je bila skandalozna tvrdnja američkih advokata, koji su zastupali porodicu ubijenog studenta, da je zločin počinjen iz rasnih pobuda. Kako bi obesmislili ovakvu tvrdnju, grčki advokati, koji su zastupali Srbe, dostavili su sudu u Patri istraživanje grupe naučnika sa Univerziteta Harvard, gde je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

Na ponovoljenom suđenju, kako saznajemo, biće zahtevano i saslušanje ključnog svedoka Danice V. iz Subotice, devojke sa kojom se kobne večeri u klubu na Zakintosu slikao Bakari Henderson. Ona je, tokom prvog suđenja, poslala medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je na lečenju i da ima psihičke probleme od tog dođagaja. Sud je zatražio veštačenje njenog stanja i ona nije saslušana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading