SLOM ANGELINE VLADE? Posle samo pet meseci koaliciji preti krah i to zbog migranata

Autor:

Svet

14.06.2018

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sestrinska partija vladajuće nemačke Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel Hrišćansko-socijalna unija (CSU) iz Bavarske pripretila je kancelarki da će joj otkazati podršku ukoliko ona ne pooštri svoje imigracione mere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U problemu: Angela Merkel

Takvo upozorenje je došlo direktno od predsednika CSU Horsta Zehofera, inače, ministra unutrašnjih poslova Nemačke, sa kojim je Merkelova već preživela brojna trvenja, a koji je sada zapretio i da je spreman da napusti vladajuću većinu. Zbog toga se ocenjuje da je vlada, koja je ionako teško sastavljena nakon septembarskih izbora tek u februaru ove godine, još jednom na veoma klimavim nogama.

Zehoferov stav juče je podržao i premijer Bavarske Markus Soder, takođe iz CSU, naglasivši da je zahtev njegove stranke da se migrantima koji su već registrovani u drugim EU zemljama odbije boravak u Nemačkoj.

Horst Zehofer: Spremni smo da napustimo vladu ako kancelarka ne pooštri migracione mere

- Ljudi su izgubili strpljenje, a mi sada moramo da dokažemo da stojimo iza svojih stavova - izjavio je Soder nakon što je na nemačkom tlu počela da raste netrpeljivost prema izbeglicama i to posebno posle ubistva dve devojčice, iza čega su stajali migranti.

Na brojne pritiske Merkelova je juče odgovorila izjavom da je svesna problema sa stranim državljanima u Nemačkoj, dodajući da je EU potreban jedinstven pristup migraciji.

- Veoma mi je važno da Nemačka ne deluje jednostrano, već kroz razgovor i sporazum s drugima kako bismo istinski imali jedinstven evropski pristup - naglasila je ona, osvrćući se i na svađu nastalu između Rima i Pariza nakon što je nova italijanska vlada odbila da na svoje tle primi humanitarni brod sa 600 migranata, a što je Francuska kritikovala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading