OTKRIVENA OPASNA HLADNOKRVNA NEMAN! Kad STISNE, pucaju kosti, divovskih dimenzija proždirala kitove i krokodile! (VIDEO)

Autor:

Svet

22.04.2024

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su na temelju veličine pronađenih pršljenova procenili da se radilo o životinji dugačkoj između 10 i 15 metara

OTKRIVENA OPASNA HLADNOKRVNA NEMAN! Kad STISNE, pucaju kosti, divovskih dimenzija proždirala kitove i krokodile! (VIDEO)

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Prema novom istraživanju, na području Indije je pre 47 miliona godina gmizala ogromna zmija, duža od nekih autobusa.

Verovatno se radi o najdužoj zmiji koja je živela na Zemlji. Dobila je ime Vasuki indicus, prema mitskoj zmiji koja se nalazila oko vrata hinduističkog božanstva Šive.

Današnje anakonde i pitoni u proseku narastu nekih 6 metara, dok je ova drevna životinja znala da dosegne i do 15 metara dužine. Radilo se o sporom grabljivcu koji je napadao iz zasede i koji je ubijao plen tako što se obmota oko njega i uguši ga.  

Analiza fosila  

Naučnici iz Indijskog instituta za tehnologiju Roorkee analizirali su 27 fosilizovanih pršljenova koji su otkriveni 2005. u rudniku uglja u indijskoj državi Gudžarat. Neki su prilikom pronalaska još uvek bili povezani. 

Stručnjaci su na početku mislili da kosti pripadaju drevnom stvorenju sličnom krokodilu. Tek kada su 2023. iz fosilnih ostataka uklonili sediment, shvatili su da se radi o praistorijskoj divovskoj zmiji, prenosi CNN.

Foto: pixabay.com

Anakonda/zmija

 

Živela je na kopnu, a ne u vodi 

 - Izgleda da su pršljenovi pripadali odrasloj jedinki. Zmija je bila džinovska zbog niza mogućih faktora, poput povoljne okoline s bogatstvom hrane i nedostatka prirodnih predatora. Dodatno, na njenu veličinu mogli su da utiču i topliji klimatski uslovi - naveli su paleontolozi Debajit Data i Sunil Bajpai, a prenosi CNN.  

Naučnici su na temelju veličine pronađenih pršljenova procenili da se radilo o zmiji dugačkoj između 10 i 15 metara. To znači da parira najvećoj poznatoj vrsti zmije - izumrloj Titanoboi. Prema fosilu Titanoboe pronađenom u Kolumbiji, ova je zver znala je da teži 1.140 kilograma i da dosegne dužinu od 13 metara. 

Paleontolozi navode da je Vasuki indicus živio na kopnu, a ne u vodi poput anakonde. Zbog svoje veličine verovatno nije gmizao po krošnjama drveća. 

Toplija klima i veličina zmije 

Zmije su hladnokrvne životinje i traže toplinu iz okoline da bi preživele. Veličina ovih gmizavaca, dakle, zavisi o visini temperature okoline.

 - Njihova unutrašnja telesna temperatura varira u skladu s temperaturom okoline. Dakle, toplija klima je verovatno povećala unutrašnju telesnu temperaturu i brzinu metabolizma Vasukija, zbog čega je i mogao toliko da naraste - navode stručnjaci. 

Naučnici su na temelju podataka o veličini i metabolizmu sadašnjih zmija i trenutnim temperaturama zaključili da je Vasuki živeo u toploj, tropskoj klimi, s prosečnom godišnjom temperaturom od 28 stepeni Celzijusa.

- Ne znamo tačno čime se Vasuki hranio. U obližnjim stenama smo pronašli fosile raže, osteona, kornjača, krokodila pa čak i primitivne vrste kitova. Vasuki je možda lovio neke od njih - dodaju. 

Istraživanje naziva Largest known madtsoiid snake from warm Eocene period of India suggests intercontinental Gondwana dispersal objavljeno je u časopisu Scientific Reports. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading