ASANŽU SE SMEŠI SLOBODA? Bajden razmatra odbacivanje optužbi!

Autor:

Svet

10.04.2024

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik razmatra odbacivanje optužbi protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža

ASANŽU SE SMEŠI SLOBODA?  Bajden razmatra odbacivanje optužbi!

Foto: Tanjug/AP



Američki predsednik Džozef Bajden izneo je danas značajnu vest, najavljujući da se Vašington aktivno bavi razmatranjem odbacivanja optužbi protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža. Ova izjava usledila je nakon zahteva australijskih vlasti, a javlja američka medijska kuća "Si-En-En".

Asanž, državljanin Australije, prevezen je u londonski zatvor "Belmarš" u aprilu 2019. godine, nakon što je osuđen zbog kršenja uslova kaucije. On se suočava sa ozbiljnim optužbama za špijunažu i u slučaju proglašenja krivim, mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu od ukupno 175 godina. Američko tužilaštvo zahteva izručenje Asanža kako bi se suočio sa procesom zbog objavljivanja velike količine poverljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske. Tužilaštvo tvrdi da je ovim delom ugrožen život agenata i da ne postoji nikakav opravdan razlog za Asanževa dela.

Aktivnosti u vezi sa Asanžovim slučajem

Džozef Bajden je istakao da se trenutno aktivno razmatraju opcije u vezi sa optužbama protiv Džulijana Asanža. Ova izjava dolazi nakon što su australijske vlasti zatražile pažljivo razmatranje Asanžovog slučaja, a sve u cilju zaštite njegovih prava i pravičnog postupka.

U međuvremenu, Asanž je već neko vreme u londonskom zatvoru, gde čeka ishod ovog procesa. Njegov slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, kako zbog značaja samih optužbi, tako i zbog pitanja ljudskih prava i slobode medija.

Kritike i podrška

Odluka američkog predsednika da razmotri odbacivanje optužbi protiv Asanža izazvala je različite reakcije širom sveta. Dok jedni podržavaju ovaj potez kao korak ka zaštiti slobode medija i ljudskih prava, drugi kritikuju mogućnost da se Asanž oslobodi odgovornosti za svoja dela.


Asanžev slučaj nastavlja da izaziva pažnju javnosti i da budi različite reakcije. Očekuje se dalji razvoj događaja i konačna odluka američkih vlasti u vezi sa ovim pitanjem.

(Srna)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading