KO NE DOĐE NA PREGLED, KAZNA 600 DINARA! Francuzi uvode kazne za pacijente

Autor:

Svet

08.04.2024

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska uvodi kazne za propuštene lekarske preglede

KO NE DOĐE NA PREGLED, KAZNA 600 DINARA! Francuzi uvode kazne za pacijente

Foto: ST/N. PANČIĆ


Francuska vlada je nedavno najavila planove za kažnjavanje pacijenata koji ne dođu na zakazane lekarske preglede, bez dobrog izgovora, predloživši kaznu od pet evra. Premijer Gabrijel Atal istakao je da je svake godine čak 27 miliona pacijenata izostalo sa zakazanih pregleda, što ozbiljno opterećuje zdravstveni sistem. Ova mera je deo šireg plana za jačanje zdravstvene službe, koja se suočava sa nedostatkom osoblja, rastućim troškovima i povećanom potražnjom.

Kritike i reakcije

Međutim, ovaj predlog je naišao na kritike lekarskih sindikata i grupa pacijenata. Predsednik Udruženja lekara hitne pomoći Patrik Pelu smatra da ova mera neće dati željene rezultate, nazivajući je "samo porezom". Sličnog mišljenja je i lekar opšte prakse Lik Dikesnel, koji smatra da bi bolje rešenje bilo edukovati ljude o važnosti redovnih pregleda, umesto uvođenja novih kazni.

Planovi za unapređenje zdravstvene službe

Pored kazni za propuštene preglede, francuska vlada planira da udvostruči broj mesta u medicinskim školama, sa ciljem da omogući svima pristup lekaru opšte prakse na pola sata od mesta stanovanja. Takođe, uvodi se probna šema koja će pacijentima omogućiti direktan pristup specijalistima, bez uputa njihovog lekara opšte prakse, a farmaceutima će biti dozvoljeno da prepisuju određene lekove, uključujući antibiotike.


Očekuje se da će ova nova mera značajno smanjiti broj propuštenih pregleda, dok će se istovremeno poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti, posebno u delovima ruralne Francuske i manjim gradovima gde je prisutan nedostatak lekara i zdravstvenih usluga. Ipak, postoji i skeptičnost među pacijentima i lekarima, pa će vreme pokazati da li će ova inicijativa dati željene rezultate.

Kako god, očekuje se da će francuski budžet za socijalnu zaštitu za sledeću godinu biti značajno povećan, što će omogućiti unapređenje zdravstvene nege i pristup lekarima opšte prakse za sve građane Francuske.

(Gardijan)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading