DRAMA U JELISEJSKOJ PALATI! Nivo bezbednosti Francuske podignut na najviši stepen!

Autor:

Svet

24.03.2024

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Atal istakao je da je Islamska država preuzela odgovornost za napad u Moskvi, koji je bio okidač za podizanje nivoa bezbednosti u Francuskoj.

DRAMA U JELISEJSKOJ PALATI! Nivo bezbednosti Francuske podignut na najviši stepen!

Foto: Tanjug/AP

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da se nivo bezbednosti u zemlji podiže na najviši stepen nakon napada u Moskvi koji je izvršila džihadistička grupa Islamska država.

Odluka o podizanju nivoa bezbednosti doneta je nakon sastanka Saveta za odbranu održanog u Jelisejskoj palati, a Atal je istakao da je Islamska država preuzela odgovornost za napad te da postoji pretnja koja opterećuje zemlju.


Francuska je prethodno bila meta dva teroristička napada 2015. godine, a odgovornost je tada preuzela Islamska država. Zbog toga je francuski sistem upozorenja na terorizam podeljen u tri nivoa, pri čemu najviši nivo, koji sada aktivan, omogućava izuzetne mere bezbednosti kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mestima poput železničkih stanica, aerodroma i verskih objekata, prenosi Kurir.

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Moskvi

Premijer Atal istakao je da je Islamska država preuzela odgovornost za napad u Moskvi, koji je bio okidač za podizanje nivoa bezbednosti u Francuskoj. Ova grupa već je bila povezana sa prethodnim terorističkim napadima u Francuskoj 2015. godine, što dodatno potencira ozbiljnost situacije.

Trostepeni sistem upozorenja na terorizam

Francuska koristi trostepeni sistem upozorenja na terorizam, pri čemu je najviši nivo aktiviran nakon napada u Francuskoj ili u inostranstvu, ili kada se smatra da je pretnja neminovna. Ova odluka omogućava primenu posebnih mera bezbednosti kako bi se zaštitila javna mesta od potencijalnih napada.

Nakon sastanka održanog u Jelisejskoj palati, premijer Atal je istakao ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim reagovanjem kako bi se garantovala bezbednost građana Francuske. Očekuje se da će pojačane mere bezbednosti biti vidljive na javnim mestima širom zemlje, u skladu sa podignutim nivoom bezbednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading