DANAS NACIONALNI DAN ŽALOSTI U RUSIJI: Ceo svet tuguje za nastradalima u terorističkom napadu

Autor:

Svet

24.03.2024

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik uporedio je napad sa zločinima nacista i obećao da će svi umešani u napad biti kažnjeni.

DANAS NACIONALNI DAN ŽALOSTI U RUSIJI: Ceo svet tuguje za nastradalima u terorističkom napadu

Foto: shutterstock

novi sad

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je 24. mart nacionalim danom žalosti u Rusiji zbog terorističog napada u kome je ubijeno preko 150 osoba.

Putin je ponovio preliminarne rezultate istrage prema kojima su uhvaćena sva četvorica direktnih izvršilaca terorističkog napada naglasviši da su, prema rezultatima dosadašnje istrage, oni pokušali da pobegnu u Ukrajinu, te da ih je sa druge strane granice čekao kontakt koji bi im pomogao da granicu pređu.

Ruski predsednik uporedio je napad sa zločinima nacista i obećao da će svi umešani u napad biti kažnjeni. On je u obraćanju građanima kazao da će svi koji su pomagali pri begstvu, čuvali oružje, svi nalogodavci i organizatori biti pronađeni i kaženjeni.

U borbu protiv međunarodnog terorizma kao zajedničkog neprijatelja ruski predsednik je pozvao sve u svetu koji “iskreno dele” bol Rusije.

Na kraju obraćanja Putin je istako da je narod u Rusiji jedinstven i da „ništa ne može da pokoleba jedinstvo i snagu volje“ naroda Rusije.

On je dodao da je iz prethodnih teorrističkih napada Rusija izlazila jača te da će i sada tako biti.

REAKCIJA SAD

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je danas izjavila da Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju teroristički napad u Moskvi. Ona je istakla da je Islamska država zajednički neprijatelj koji mora biti poražen. U saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće, Žan Pjer je izrazila najdublje saučešće porodicama žrtava i povređenima u ovom gnusnom napadu na nedužne civile.

Reakcija Bele kuće na napad

Napad na tržni centar "Krokus siti" u Moskvi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, dogodio se u petak uveče. Prema zvaničnim informacijama, u ovom napadu je poginulo 150 ljudi, dok je više od 140 osoba povređeno. Ovo je bio strašan udarac za rusko društvo i izazvao je osudu i saosećanje širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading