MAKRON NE POPUŠTA U STAVU: "Spremni smo da odgovorimo na sve napade koje Rusija izvede na Ukrajinu"

Autor:

Svet

22.03.2024

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare", snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa.

MAKRON NE POPUŠTA U STAVU: "Spremni smo da odgovorimo na sve napade koje Rusija izvede na Ukrajinu"

Foto: Tanjug/AP

Zapad će podržati Ukrajinu onoliko intenzivno koliko je potrebno "suočen sa svim mogućim napadima" iz Rusije, rekao je francuski predsednik, Emanuel Makron.

- Stvorio sam stratešku nejasnoću, a sve više zemalja to podržava... I mi više ne govorimo da ćemo jednostavno podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno, mi zvanično kažemo da ćemo je podržavati onoliko intenzivno koliko je potrebno. Što znači da smo spremni da odgovorimo na sve napade koje Rusija izvede - rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

On je istakao da mnogi na Zapadu veruju da se Rusija "neće zaustaviti na Ukrajini"

- Ako neko misli da će Rusija stati u Donbasu i na Krimu, onda se vara. I svi dele ovo mišljenje. Predsednik Džo Bajden je pre nekoliko dana rekao nešto slično: ko veruje da će stati - dodao je francuski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

 

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare", snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu"

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti". Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska "nema granica i crvenih linija" po pitanju pomoći Ukrajini.

Podsetimo, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Gruško, komentarišući izjavu francuskog predsednika, Emanuela Makrona, o slanju evropskih trupa u Ukrajinu, izjavio je juče da Rusija nikome ne bi savetovala da testira njenu spremnost za adekvatan i brutalan odgovor.

Gruško u je u intervjuu za Komsomolsku pravdu rekao da će se rizici od eskalacije ukrajinskog sukoba značajno povećati ako zemlje NATO "pokušaju otvoreno da uđu u Ukrajinu pojedinačno ili kao deo koalicije".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading