REVOLUCIONARNO! Naučnici uspeli da "ubiju" virus HIV u ćelijama - sjajne vesti!

Autor:

Svet

20.03.2024

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV

REVOLUCIONARNO! Naučnici uspeli da "ubiju" virus HIV u ćelijama - sjajne vesti!

Foto: pixabay.com

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Tom tehnikom se na nivou molekula seku "loši" delovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV, iako napominju da je ovaj nalaz tek "dokaz koncepta" i da još dugo neće postati lek za HIV, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

- Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na celom telu, za buduće terapije - rekao je vanredni profesor tehnologija matičnih ćelija i genetske terapije na Univerzitetu u Notingemu Džejms Dikson.

Tvorci CRISPR tehnologije dobili su 2020. godine Nobelovu nagradu iz hemije, a iz Nobelove fondacije je rečeno da ona "ima revolucionaran uticaj na nauku o životu, doprinosi novim terapijama za kancer i možda će ostvariti san o lečenju naslednih bolesti".

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije – AIDS, koji karakteriše opadanje sposobnosti imunskog sistema organizma. HIV spada u lentiviruse. Pripada familiji virusa Retrovirida, podfamiliji Lentivirida – jedna od tri subfamilije retrovirusa, za koje je karakteristično da su to spori virusi, što znači da se dugo zadržavaju u domaćinu i dovode do spore progresije bolesti. Van domaćina, ovaj virus može da preživi svega nekoliko sekundi i posebno je osetljiv na toplotu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading