"NEĆE VIŠE BITI LEPOG VILJNUSA" Stravično upozorenje stiglo baltičkim državama, doživeće sudbinu Bahmuta i Avdejevke

Autor:

Svet

11.03.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko država NATO nalazi se na Baltičkom moru, uključujući Letoniju, Estoniju i Litvaniju.

"NEĆE VIŠE BITI LEPOG VILJNUSA" Stravično upozorenje stiglo baltičkim državama, doživeće sudbinu Bahmuta i Avdejevke

Foto: Tanjug-AP

Gradovi na istočnom krilu NATO mogli bi da završe poput Avdejevke i Bahmuta, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

- Ako ruski predsednik Vladimir Putin pobedi u Ukrajini i krene u invaziju na baltičke zemlje, koje su članice NATO, hrabro ćete braniti svoje narode od neprijatelja koji vas nadmašuje i iskustvom i sposobnostima. Na kraju, mislim da će NATO pobediti, ali pogledajte Bahmut, pogledajte Avdijevku, tako će izgledati baltičke zemlje nakon intenzivnih borbenih operacija - rekao je Dmitro Kuleba litvanskoj novinskoj agenciji ELTA.

Foto: Tanjug/AP

 

Istočni ukrajinski gradovi Bahmut i Avdijevka sada su pod ruskom kontrolom. Bahmut je osvojen u maju 2023. a ukrajinske snage povukle su se iz Avdijevke sredinom februara ove godine. Oba grada su razorena intenzivnim borbama.

- Tako će izgledati vaši gradovi. Neće više biti lepog Viljnusa - dodao je, govoreći o glavnom gradu Litvanije.

Nekoliko država NATO nalazi se na Baltičkom moru, uključujući Letoniju, Estoniju i Litvaniju, dok se poslednja takođe graniči s ruskom eksklavom Kalinjingrad. Švedska se takođe nalazi na Baltičkom moru, a postala je poslednja članica NATO krajem prošle nedelje.

NATO je pružio Ukrajini vojnu pomoć vrednu desetine milijardi dolara za više od dve godine rata. Ali savez i njegove pojedinačne države članice jasno ističu da NATO ne vodi direktan rat s Rusijom. Ukrajina nije članica saveza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading