''PREKLINJALI SMO PUTINA, OVAKVU KRIZU SVET NIJE VIDEO''! Zaporožje na ivici KATASTROFE!

Autor:

Svet

08.03.2024

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, Zaporoška oblast postala je jedna od ključnih tačaka sukoba.

''PREKLINJALI SMO PUTINA, OVAKVU KRIZU SVET NIJE VIDEO''! Zaporožje na ivici KATASTROFE!

Foto: Tanjug/AP

Nuklearna elektrana Zaporožje (NEZ) u gradu Enerhodaru na jugoistoku Ukrajine, nekada najveća nuklearna elektrana u Evropi, postala je žarište sukoba između ruskih snaga i ukrajinskih zaposlenika elektrane.

Ovaj kompleks, koji se prostire na ogromnom području, bio je ključni izvor električne energije za milione domaćinstava u Ukrajini i okolnim zemljama.

Ruska invazija i borba za elektranu

Kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, Zaporoška oblast postala je jedna od ključnih tačaka sukoba. Ruski konvoj je krenuo prema Enerhodaru, a zaposleni NEZ-a i stanovnici grada hrabro su pokušavali da spreče ruske vojnike da se približe elektrani. Nakon neuspelih pregovora i sukoba sa ruskim snagama, NEZ je konačno potpuno preuzeta od strane Rusije.

Posledice preuzimanja

Nakon preuzimanja, NEZ je postala "Rosatomova elektrana", što je izazvalo veliku zabrinutost zbog njenog daljeg korišćenja. Svih šest reaktora u elektrani su ugašeni, ali je neophodno stalno ih hladiti kako bi se sprečilo curenje radioaktivnog materijala. Zaposleni u elektrani su bili pod velikim pritiskom, radeći u dužim smenama i pod stalnim nadzorom ruskih snaga, prenosi Jutarnjilist.hr.

Telefonski poziv Lenjinu

Krizu poput ove koja trenutno vlada u NEZ-u svet još nije video. Ako bi došlo do katastrofe, prvo bi stradali oni koji žive u neposrednoj blizini elektrane. Međutim, NEZ se nalazi u blizini reke Dnjepar koja se uliva u Crno more. Stručnjaci kažu da katastrofa mogla dovesti do kontaminacije cele južne Ukrajine.

Kostjantin Čebajevski radio je u NEZ-u do avgusta 2022. godine. Rusi su ga tada uhvatili i pritvorili. Optužili su ga, kaže, za komuniciranje s ukrajinskim vlastima te su ga ispitivači pretukli i naterali da potpiše lažno priznanje. Drugi koji su tada radili u NEZ-u rekli su da su Rusi u ćelije u koje stane četiri do šest osoba stavljali i po 20 osoba te da im nisu davali hranu. Jeli su samo kad bi im hranu donela rodbina. Čebajevski je rekao da su ga Rusi mučili nečim što se zove „telefonski poziv Lenjinu“. Rusi bi mu prvo jedan strujni kabl pričvrstili za uvo, a drugi za prst, a zatim bi ga ispitivali dok bi ga pomoću modifikovanog telefona šokirali. „Sve se zacrni. Vidite samo belo svetlo“, rekao je Čebajevski. Rusi su od njega hteli da saznaju ko mu je navodni kontakt u Ukrajini. On je rekao i da su neki zarobljenici bili prisiljeni ruskim televizijama da govore kako su Rusi prema njima bili dobri. Čebajevski je pušten nakon 18 dana u zatočeništvu, a nakon toga je uspeo da pobegne iz Enerhodara.

Ponašanje Rusa

Radnica NEZ-a Kira (rane 30-e) rekla je da su ruski čuvari nastavili da ih tuku. Da bi pobegla od ruskih okupatora, morala je da prevali put od 120 kilometara. Njen beg trajao je danima, svi ti kilometri su bili pod kontrolom Rusa. Kira je u NEZ-u radila pet godina, a tamo je radila i nakon što su je Rusi okupirali.

Kira je rekla da je osam do 10 naoružanih i maskiranih muškaraca 20. maja 2023. godine provalilo u njen dom. Kako su na sebi imali pancirke, pretpostavila je da su pripadnici Savezne bezbednosne službe Ruske Federacije. Iako su joj stavili krpu preko oču, uspela je da prokljuvi da je vode u obližnju policijsku stanicu. Rekla je da su je istukli i od nje tražili da im kaže gde je njen partner, takođe radnik NEZ-a. Odgovorila im je da ne zna. „Đavola ne znaš“, rekli su joj maskirani muškarci. Kira je rekla da je pretučena i mučena te da su joj muškarci električne kablove pričvrstili za uši.

- Ne znam ništa, ne znam ništa - urlala je Kira. Dodala je da joj je povez u jednom trenutku pao s očiju te da je videla da su je muškarci udarali smotuljcima papira. Rekla je da su je udarali po glavi i da joj je pukao nerv u oku. Dodala je i da su joj muškarci stavili pištolj u usta. „Snažno su me udarali, udarali su me dok sam bila na podu, srušili su me na njega. Jedan me tukao s nekom žicom, nekom belom žicom. „Dok sam bila na podu, rekli su mi: ‘Sad ćemo pozvati Čečene, oni vole cure poput tebe.‘“, rekla je Kira te da dodala da su njeni mučitelji nazvali nekoga i da je čula da su zaista s nekim razgovarali. „Niko nije došao i silovao me, ali sam razmišljala o tome kako bi mogla da se ubije pomoću svojih pantalona“, dodala je Kira.

Humanitarna kriza i kršenje ljudskih prava

Zaposleni u NEZ-u su bili izloženi kršenju ljudskih prava od strane ruskih okupacionih snaga. Bivši zaposlenici su svedočili o mučenju i fizičkom zlostavljanju od strane ruskih vojnika, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost međunarodnih organizacija.

Bezbednosni rizici i potencijalna katastrofa

Situacija u NEZ-u je i dalje veoma opasna, s obzirom na loše stanje elektrane i nedostatak osoblja za poštovanje bezbednosnih protokola. Postoji bojazan od moguće nuklearne katastrofe, koja bi imala ogromne posledice ne samo za lokalno stanovništvo, već i za celu južnu Ukrajinu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izrazila zabrinutost zbog situacije u NEZ-u, ali je suočena sa nedostatkom saradnje Rusije. IAEA nije uspela da natera Rusiju da promeni svoje ponašanje, što dodatno otežava rešavanje ove krize.

Nuklearna elektrana Zaporožje predstavlja ozbiljan bezbednosni i humanitarni izazov, čije rešavanje zahteva hitnu akciju međunarodne zajednice. Svet se suočava sa potencijalno katastrofalnim posledicama ukoliko se situacija u NEZ-u ne reši na odgovarajući način.

(Jutarnjilist.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading