ZELENSKI ODREDIO SUDBINU ZALUŽNOG: Poznato čime će se baviti bivši šef ukrajinske vojske

Autor:

Svet

08.03.2024

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zalužni ima magistraturu iz međunarodnih odnosa i govori engleski.

ZELENSKI ODREDIO SUDBINU ZALUŽNOG: Poznato čime će se baviti bivši šef ukrajinske vojske

Foto: youtube.com/printscreen

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, imenovao je bivšeg šefa ukrajinskih oružanih snaga, Valerija Zalužnog, za novog ambasadora svoje zemlje u Velikoj Britaniji, mesec dana nakon što je smenjen s dužnosti, piše Times.

Generala Valerija Zalužnog mnogi smatraju nacionalnim herojem u Ukrajini, gde je dve godine vodio borbu protiv ruske okupatorske vojske. On je, takođe, javna osoba kojoj se najviše veruje, prema anketama. Međutim, kritikovao ga je Kabinet Zelenskog u novembru, kada je Zalužni ocenio da je rat zapao u mrtvu tačku.

Na mestu vrhovnog zapovednika Ukrajine u februaru ga je zamenio general Aleksandr Sirski, koji je nadgledao uspešnu kontraofanzivu Kijeva kod Harkova 2022. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Najava o imenovanju Zalužnog za ambasadora usledila je nakon što se Zelenski sastao s Grantom Šapsom, ministrom obrane Velike Britanije, u Kijevu.

- Naš savez s Britanijom trebalo bi samo jačati. Zalužni mi je rekao da je to smer kojim bi želeo ići, diplomatija - rekao je Zelenski. 

Zalužni ima magistraturu iz međunarodnih odnosa i govori engleski.

Ukrajina nije imala ambasadora u Britaniji otkako je njen bivši ambasador, Vadim Pristajko, smenjen u julu 2023. nakon što je javno kritikovao Zelenskog.

Zalužni još nije komentarisao svoje imenovanje i nije jasno je li bio prisutan na sastanku sa Šapsom. Međutim, taj će potez kritičari Zelenskog verojatno shvatiti kao pokušaj da se popularni general još više potisne u stranu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading