RUSKI I FRANCUSKI LOVAC OČI U OČI IZNAD CRNOG MORA! Isplivala JEZIVA istina - evo ŠTA bi se desilo kada bi se sukobili Su-27 i Rafal!

Autor:

Svet

07.03.2024

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SU-27, iako je uveden u vazdušne snage tadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom 1985. godine, i dalje je jedan od vodećih lovaca u mnogim zemljama.

RUSKI I FRANCUSKI LOVAC OČI U OČI IZNAD CRNOG MORA! Isplivala JEZIVA istina - evo ŠTA bi se desilo kada bi se sukobili Su-27 i Rafal!

Foto: Shutterstock, Profimedia

U utorak je došlo do napetosti iznad Crnog mora kada je ruski borbeni avion SU-27 izveo presretanje francuskih aviona Rafal. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je SU-27 sprečio pokušaj povrede ruskog vazdušnog prostora od strane francuskih aviona, koji su nakon približavanja ruskog lovca napustili sporni vazdušni prostor.

Uloge SU-27 u ratu

SU-27, iako je uveden u vazdušne snage tadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom 1985. godine, i dalje je jedan od vodećih lovaca u mnogim zemljama, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Indoneziju, Indiju, Kinu i Vijetnam. Iako osnovna verzija SU-27 više nije u proizvodnji, modernije verzije poput SU-30, SU-33, SU-34, SU-35 i SU-37 i dalje igraju značajnu ulogu u vazdušnim snagama.

Karakteristike SU-27

SU-27 se razvio u presretača dugog dometa, opremljen je dvostrukim turboventilatorskim motorima i pokazuje izvanrednu agilnost za svoju veličinu. Sposoban je leteti dvostruko brže od brzine zvuka, ima radni prag veći od 18.000 metara i domet leta veći od 3000 km, prenosi Večernji list.hr.

SU-27 u rusko-ukrajinskom ratu

SU-27 je aktivno korišćen u rusko-ukrajinskom ratu, no prema podacima Oryxa, nije potvrđen niti jedan gubitak ruskog SU-27 u dve godine rata. S druge strane, Ukrajina je izgubila 13 SU-27 aviona od marta 2022. godine.

SU-27 protiv Rafala

Pitanje je kako bi se SU-27 nosio s avionima Rafal da je došlo do sukoba. Iako je SU-27 znatno veći i teži od francuske uzdanice, i dalje poseduje značajne manevarske sposobnosti. Glavna prednost francuskog aviona je što je novija generacija, no SU-27 i dalje igra važnu ulogu u vazdušnim snagama Rusije i drugih zemalja.

Aktivnosti rusko-ukrajinskog rata

Ruska avijacija sve je aktivnije na bojištu, izbacujući stotine vođenih avionskih bombi dnevno. Ovaj nivo bombardovanja nije nikada zabeležen u dve godine ratovanja, a analitičari to pripisuju oslabljenim zalihama protuavionskog oružja Ukrajine. Iako je Ukrajina tvrdila da je rušila ruske avione gotovo svaki dan, za te tvrdnje vidljivih dokaza nema, pa te gubitke u svoje brojke nije uveo ni nezavisni Oryx.

(Večernjilist.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading