NESREĆA U POZNATOM SKIJALIŠTU: Lavina zatrpala skijaše u Kašmiru, nastradao državljanin Rusije!

Autor:

Svet

22.02.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici su saopštili da je najmanje jedan skijaš inostranstva poginuo, a nekoliko skijaša je zatrpano danas u lavini u popularnom skijalištu Gulmarg u Kašmiru u Indiji.

NESREĆA U POZNATOM SKIJALIŠTU: Lavina zatrpala skijaše u Kašmiru, nastradao državljanin Rusije!

Foto: Shutterstock

Prema saopštenju tamošnjih zvaničnika, nažalost jedan skijaš iz Rusije je izgubio život, dok se nekoliko drugih skijaša nalazi zatrpano u lavini.

Agencija RIA Novosti javlja da je poginuo skijaš iz Rusije, čime je ovaj nesrećan događaj dobio međunarodni odjek. Spasilački tim je uspeo izvući pet skijaša iz lavine, izjavio je Manzur Ahmad, šef spasilačkog tima, pružajući nadu da će i ostali biti bezbedno izvučeni.

Skijalište Gulmarg već neko vreme suočava se s izazovima visine snežnog pokrivača od 1,5 metara, što je dovelo do proglašenja upozorenja na lavine u ovom području, kako je objavila agencija Rojters.

Zvaničnici su potvrdili da su većina zarobljenih skijaša stranci, te da se trenutno sprovodi intenzivna akcija spasavanja. Prošle godine, lavina je zahvatila isto skijalište u februaru, odnoseći dva života poljskih skijaša, dok je 19 osoba spašeno, prenosi Tanjug.

Podsetimo, sredinom januara oko 1.000 turista bilo je blokirano je zbog lavina u udaljenom turističkom planinskom naselju u regionu Sinđang na severozapadu Kine, javili su danas kineski mediji.

Promenljivo vreme ometalo je evakuaciju, a pristup do turističkog sela Hemu, u blizini tromeđe Kazahstana, Rusije i Mongolije, gde su turisti zarobljeni nekoliko dana, bio je presečen zbog lavine, prenosi Rojters.

Neprekidne snežne padavine u pojedinim oblastima trajale su desetak dana, što je pokrenulo više desetina lavina, ali manji broj turista je uspešno evakuisan helikopterom, naveli su tada kineski mediji.

Ova tragična nesreća još jednom podseća na opasnosti koje prate zimske sportove i važnost poštovanja sigurnosnih mera na skijalištima. Naše misli su s porodicama poginulih skijaša, dok se nadamo da će spasilački timovi uspešno izvesti akciju spasavanja i pružiti pomoć zatrpanim rekreativcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading