TREŠTE ESKPLOZIJE SA SVIH STRANA, IZRAEL NAPAO LIBAN! ''Prekinite, ovo NIJE Gaza''! (VIDEO)

Autor:

Svet

19.02.2024

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska je saopštila da je u ponedeljak gađala mete u blizini grada Sidona u južnom Libanu.

TREŠTE ESKPLOZIJE SA SVIH STRANA, IZRAEL NAPAO LIBAN! ''Prekinite, ovo NIJE Gaza''! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X/@CensoredMen

U ponedeljak su se dogodila dva vazdušna napada u blizini grada Gazijeha na libanonskoj obali, oko 30 do 60 kilometara sjeverno od granice s Izraelom, prema svjedocima s tog područja. Svedoci su čuli nekoliko eksplozija i ugledali dva gusta crna stuba dima kako se šire iznad grada.

Izraelski udari u južnom Libanonu

Izraelska vojska je saopštila da je u ponedeljak gađala mete u blizini grada Sidona u južnom Libanu. Video zapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju eksplozije u gradu Gazijehu. Glasnogovornik izraelske vojske (IDF) izjavio je da su u udarima pogođena skladišta oružja kao odgovor na udar bespilotne letelice koju je na Izrael lansirala šiitska skupina Hezbolah, koja podržava Iran, prenosi BBC.

Reakcije na napade

Nije bilo izveštaja o žrtvama, ali su na društvenim mrežama objavljeni brojni snimci napada. Libanski državni mediji su objavili da se radi o izraelskim napadima, dok je izraelska vojska izjavila da "proverava" informacije.

Situacija duž granice

Izrael izvodi vazdušne napade duž graničnog područja u južnom Libanu protiv naoružane skupine Hezbolah, koja izvodi raketne napade preko granice. Važno je napomenuti da je Izrael retko izvodio napade severnije od pogranične zone.

Sukobi između Izraela i Hamasa

Izrael i Hezbolah gotovo svakodnevno razmenjuju prekogranične udare od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi. Više od 170 Hezbollahovih boraca i nekoliko desetina civila ubijeno je u izraelskim napadima na Liban otkako je Hezbolah počeo s raketnim napadima na Izrael u znak podrške svom palestinskom savezniku Hamasu, prema podacima koje je objavio Hezbolah i Rojttersovim podacima i civilnim žrtvama.


Prošle nedelje, u dva niza izraelskih napada na južni Libanon, ubijeno je 10 civila i nekoliko boraca Hezbolaha, uključujući zapovednika elitne jedinice Hezbolaha Radwan. Šef Hezbolaha Sajed Hassan Nasrallah poručio je da će Izrael platiti "krvlju" za ubojstvo civila. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Libanon "platiti visoku cijenu" ako se diplomatskim sredstvima ne ukloni Hezbollah iz pogranične zone.

(BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading