ZAPANJUJUĆA PRESUDA: Bivši predsednik države mora da nosi NANOGICU!

Autor:

Svet

15.02.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugostepeni sud utvrdio je da će on morati da bude adekvatno kažnjen za ono što je učinio

ZAPANJUJUĆA PRESUDA: Bivši predsednik države mora da nosi NANOGICU!

Foto: Shutterstock

Nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi moraće da narednih godinu dana bude u kućnom pritvoru i moraće da nosi nanogicu.

Drugostepeni sud u Parizu potvrdio je osuđujuću presudu bivšem francuskom predsedniku za nezakonito finansiranje kampanje za reizbor 2012. godine.

Sarkozi je u septembru 2021. godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Sud je tada saopštio da će mu biti dozvoljeno da kaznu služi kod kuće, tako što će nositi narukvicu za elektronsko praćenje.

Advokat bivšeg predsednika rekao je sada da će se žaliti Kasacionom sudu, najvišem sudu Francuske.

"Sarkozi je potpuno nevin", rekao je posle izricanja presude njegov advokat.

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Inače, optužen je da je potrošio skoro dvostruko veći iznos od zakonom dozvoljenih 22,5 miliona evra za izbore, koje je izgubio od socijaliste Fransoa Olanda.

On je u više navrata pred sudom negirao da je prekršio zakon.

Osim toga, u odvojenom slučaju 2021. godine, Sarkozy je proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem. Apelacioni sud je prošle godine potvrdio osuđujuću presudu, osuđujući ga na godinu zatvora i dvije godine uslovno.

Sarkozy se potom žalio Kasacionom sudu koji je suspendovao tu kaznu.

To je bio prvi put u savremenoj francuskoj istoriji da je bivši predsednik osuđen i osuđen na zatvorsku kaznu za radnje tokom svog mandata.

Sarkozijev prethodnik na mestu predsednika Žak Širak proglašen je krivim 2011. godine za zloupotrebu javnih sredstava dok je bio gradonačelnik Pariza i osuđen je na dve godine uslovne kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading