PANIKA! IZBIO POŽAR U NUKLEARNOJ ELEKTRANI: Uznemirujući detalji

Autor:

Svet

10.02.2024

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obustavljen rad dva bloka nuklearne elektrane Šinon

PANIKA! IZBIO POŽAR U NUKLEARNOJ ELEKTRANI: Uznemirujući detalji

Foto: Tanjug/AP


U subotu uveče, nuklearna elektrana Šinon u centralnoj Francuskoj doživela je požar u bloku broj 3, što je dovelo do obustave rada dva bloka elektrane. Prema saopštenju radio stanice France Bleu, požar je izbio iz nepoznatih razloga u glavnom transformatoru bloka broj 3, nakon čega je aktiviran sistem za gašenje požara. Iako je požar brzo ugašen, obustavljen je rad blokova broj 3 i 4, koji inače proizvode 900 megavata energije u neprekidnom radu.

Uticaj na proizvodnju energije

Izveštaji naglašavaju da nema opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu, jer se požar dogodio "van nuklearne zone". Međutim, usled obustave rada blokova, elektrana će proizvoditi manje energije u narednom periodu. Očekuje se da će istraga utvrditi uzrok požara, dok je trenutno u toku uviđaj.

Reakcija rukovodstva elektrane

Rukovodstvo nuklearne elektrane Šinon istaklo je da je požar ugašen i da nema opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu. Ipak, obustava rada dva bloka će zahtevati dodatne mere kako bi se nadoknadila manja proizvodnja energije.

Iako su detalji o uzroku požara i dalje nepoznati, nadležni organi su angažovani na utvrđivanju svih relevantnih činjenica kako bi se osigurala sigurnost elektrane i okolnog područja.

Neizvesnost u vezi sa obnovom rada

Očekuje se da će obnova rada blokova biti predmet daljih analiza i procena sigurnosti pre nego što se donese odluka o ponovnom puštanju u rad. Situacija će zahtevati pažljivo praćenje i koordinaciju kako bi se obezbedila efikasna reakcija i preventivne mere za budućnost.

(Ria.ru)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading