''INSTRUMENTALIZOVANA MIGRACIJSKA PRETNJA'' Finska se uplašila pretnji iz Moskve, granični prelazi s Rusijom ostaju zatvoreni!

Autor:

Svet

08.02.2024

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska produžava zatvaranje granice s Rusijom zbog, kako je navedeno, "instrumentalizovane migracijske pretnje."

''INSTRUMENTALIZOVANA MIGRACIJSKA PRETNJA'' Finska se uplašila pretnji iz Moskve, granični prelazi s Rusijom ostaju zatvoreni!

Foto: www.profimedia.rs

Finska je u četvrtak saopštila da će produžiti zatvaranje svojih graničnih prelaza s Rusijom, pozivajući se na "instrumentalizovanu migracijsku pretnju" koja dolazi iz Rusije.

Odluka je doneta nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske obavestilo javnost da će granice ostati zatvorene najmanje do 14. aprila.

Vlada Finske je odlučila produžiti potpuno zatvaranje istočne granice za dodatna dva meseca, tvrdeći da je ta mera "neophodna i proporcionalna" u trenutnim okolnostima. U obrazloženju se ističe da "instrumentalizovana migracija predstavlja ozbiljnu pretnju finskoj nacionalnoj bezbednosti i javnom poretku."

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova dodaje se da na kopnenim graničnim prelazima između Finske i Rusije neće biti moguće tražiti međunarodnu zaštitu. Očekuje se da će ovo ograničenje ostati na snazi sve dok se ne reši situacija koja predstavlja rizik po bezbednost zemlje.

- Na osnovu informacija koje su nam dostavljene, verovatno bi se instrumentalizovana migracija nastavila ukoliko bi se granični prelazi otvorili na istočnoj granici - dodaje se u saopštenju, što dodatno opravdava produženje zatvaranja granica.

Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen istakla je da nisu primetili znakove da Rusija menja svoje ponašanje. Prema njenim rečima, informacije koje su dobili potvrđuju da Rusija nastavlja svoju hibridnu operaciju, stvarajući ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost Finske.

Rantanen je dodala da se na ruskoj strani granice nalazi veliki broj migranata koji čekaju priliku da pređu u Finsku. Istakla je da je privremeno zatvaranje graničnih prelaza rezultat ruskih akcija koje zahtevaju da Finska stavi nacionalnu bezbednost na prvo mesto.

Ova odluka Finske da produži zatvaranje granice sa Rusijom dolazi nakon decembarske najave potpunog zatvaranja, koja je bila odgovor na tvrdnje o ruskoj "hibridnoj operaciji" protiv skandinavske zemlje.

Prošlog meseca, zatvaranje granice produženo je za još mesec dana, a ruske vlasti su demantovale optužbe Finske za "instrumentalizaciju migranata".

Situacija između ove dve zemlje ostaje napeta, dok Finska nastoji da očuva svoju nacionalnu bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading