SI ĐINPING UPOZORAVA SVET! Okupio najviše zvaničnike nacionalne bezbednosti: Budite spremni za NAJGORE SCENARIJE

Autor:

Svet

31.05.2023

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ova najnovija i stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u poslednjih nekoliko decenija, stižu u trenutku kada se Peking suočava s mnoštvom izazova

SI ĐINPING UPOZORAVA SVET! Okupio najviše zvaničnike nacionalne bezbednosti: Budite spremni za NAJGORE SCENARIJE

Foto: Tanjug/AP

Kineski lider Si Đinping pozvao svoje najviše zvaničnike nacionalne bezbednosti da budu spremni za „najgore scenarije“.

Istovremeno, vladajućoj Komunističkoj partiji je naloženo da pojača napore da se suprotstavi svim uočenim unutrašnjim i spoljnim pretnjama.

- Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbednosti s kojima se sada suočavamo značajno su porasli -  rekao je Si na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu bezbednost, a prenela je državna novinska agencija Sinhua.

Dodao je da se moraju pridržavati razmišljanja o najgorem scenariju i da se pripreme da se podvrgnu velikim testovima “jakih vetrova, pa čak i opasnih olujnih mora”.

Ova najnovija i stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u poslednjih nekoliko decenija, stižu u trenutku kada se Peking suočava s mnoštvom izazova.

Jednu od njih Si je nazvao „složenom i teškom“, rekavši da Kina mora da ubrza modernizaciju svog nacionalnog bezbednosnog sistema i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini efikasnijim u „stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi“.

Takođe je pozvao Kinu da unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti i poboljša upravljanje bezbednosnim podacima i razvoju veštačke inteligencije.

Od dolaska na vlast pre deset godina Si je napravio nacionalnu bezbednost ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte kineskog upravljanja, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne bezbednosti kako bi pokrio sve od politike, ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do sajber prostora.

Takođe, pod Sijevim pojmom „sveobuhvatne nacionalne bezbednosti „, Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od uočenih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnim obaveštajnim službama i sigurnosti podataka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading