"PLUĆA SU MU IZGLEDALA KAO ŠVAJCARSKI SIR": Kuvar (29) se zarazio gljivicama, pa nakon nekoliko nedelja umro u STRAŠNIM MUKAMA

Autor:

Svet

07.02.2024

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blastomikoza, koja se javlja izlaganjem gljivici blastomicetu, vreba u zemljištu, mokrom lišću i trulom drvetu širom srednjeg zapada SAD.

"PLUĆA SU MU IZGLEDALA KAO ŠVAJCARSKI SIR": Kuvar (29) se zarazio gljivicama, pa nakon nekoliko nedelja umro u STRAŠNIM MUKAMA

Foto: facebook.com/

Mladi kuvar Jan Pričard (29) iz Mičigena preminuo je od gljivične infekcije nakon višenedeljne patnje i bola. Njegova borba sa blastomikozom, izazvanom gljivicom blastomicetom, završila se tragično usred znakova da ovaj soj raste širom SAD. Njegova porodica opisala je kako su gljivice "napravile rupe u plućima", čineći da izgledaju kao "švajcarski sir".

Uzrok infekcije

Blastomikoza, koja se javlja izlaganjem gljivici blastomicetu, vreba u zemljištu, mokrom lišću i trulom drvetu širom srednjeg zapada SAD. Iako zdravstveni zvaničnici nisu pronašli tačan izvor Janove infekcije, njegovi nalozi na društvenim mrežama su preplavljeni slikama na kojima provodi vreme na otvorenom, snimajući sa prijateljima i trčkarajući okolo sa svojim crnim labrador retriverom, prenosi Telegraf.rs.

Borba sa infekcijom

Foto: facebook.com/

Jan Pričard

Jan je mesecima bio u bolnici pre nego što je podlegao infekciji. Nedelju dana pre Dana zahvalnosti, primljen je u bolnicu sa simptomima sličnim gripu. Rani stadijumi infekcije blastomikozom obično podsećaju na bolest nalik gripu, sa simptomima kao što su kašalj, groznica, bolovi u mišićima, zglobovima i grudima. Nažalost, antifungalni tretmani nisu bili dovoljni da zaustave napredovanje infekcije, a Jan nije mogao da dobije preko potrebnu transplantaciju pluća.

Saradnici Rona Pričarda postavili su GoFundMe stranicu kako bi pomogli porodici da plati putne troškove za boravak sa sinom u bolnici i za nagomilane medicinske račune. Samo antifungalni lekovi koštaju oko 7.000 dolara za mesečnu terapiju. Prema ažuriranju na GoFundMe stranici, Jan je reagovao u svojim poslednjim danima i bila je njegova odluka da mu se isključe aparati za održavanje života, što je tražio od svoje porodice.

Ova tužna priča naglašava ozbiljnost gljivičnih infekcija i potrebu za daljim istraživanjem i preventivnim merama kako bi se zaštitila javnost od ovakvih smrtonosnih bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading