SKANDALOZNO! Jevreji pljuvali sveštenika u Jerusalimu, objavljen snimak sramotnog događaja: ''Brate, to sam uradio jer su hrišćani!'' (VIDEO)

Autor:

Svet

05.02.2024

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica ultraortodoksnih jevrejskih mladića su osušena na kućni pritvor nakon što su brutalno napali katoličkog sveštenika na planini Sion, pljujući ga i izgovarajući psovke. Incident se desio dok su sveštenik Nikodem Šnabel i novinarka Natali Amiri šetali pored Sionskih kapija.

SKANDALOZNO! Jevreji pljuvali sveštenika u Jerusalimu, objavljen snimak sramotnog događaja: ''Brate, to sam uradio jer su hrišćani!'' (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://twitter.com/alawneh2

Na snimcima se vidi jedan od uhapšenih mladića kako prilazi svešteniku Šnabelu i pljuje, dok je drugi video snimljen nakon ponovnog napada, uključujući i fizički kontakt. Sveštenik je pokušao da fotografiše napadače kako bi ih identifikovao, ali su mladići nastavili s verbalnim i fizičkim napadima.

Prvobitni incident nije snimljen kamerom, ali se jasno čuje zvuk pljuvanja. Šnabel i Amiri nastavljaju da šetaju Starim gradom, međutim, ponovo im prilaze isti mladići nakon čega su ponovo pljunuli Šnebela. Jedan od njih ga je navodno i šutnuo.

Drugi video koji je Amiri snimila prikazuje kako Šnabel pokušava da fotografiše lica mladića kako bi fotografiju pokazao policiji.

- Nemate pravo da me dirate i pljujete po meni - kaže jednom od muškaraca na engleskom dok drugi pokušava da spreči novinarku da snima.

Jedan od mladića prilazi Šnabelu uz psovke, međutim, stariji čovek interveniše i na hebrejskom ga ubeđuje da odstupi.

To sam uradio svešteniku jer su hrišćani, brate, ja im to radim - kaže jedan od njih okupljenima.

Jedan od mladića, koji ima 17 godina, uhapšen je nedugo posle incidenta dok je drugi izgrednik uhapšen u svom stanu kasnije tokom dana. Mladićima je nakon saslušanja određen pritvor, prenosi Kurir.

- Svaka šteta naneta pojedincu na osnovu njihove vere ili bilo kog drugog motiva biće rešena odmah i sa nultom tolerancijom. Policija će istrajati u preduzimanju mera protiv svih koji pokušaju da naruše način života odnosno javni mir i ličnu bezbednost u Starom gradu - saopštila je policija.

Napad se dogodio istog dana kad je javno objavljeno pismo pape Franje jevrejskom stanovništvu Izraela koje osuđuje sve oblike antijudaizma i antisemitizma.

- Ako smo napravili bilo kakav korak napred sa papom Franjom i njegovim neverovatnim rečima osuđujući antisemitizam to je nadoknađeno time što su Jevreji tog dana pljuvali po katoličkom sveštenstvu i govorili užasne reči koje su zapisane. Treba ih ozbiljno kazniti. Ali to ne funkcioniše tako - rekla je aktivistkinja i osnivačica Centra za podatke o verskim slobodama Liska Harani.

Određivanje kućnog pritvora osumnjičenim mladićima nazvala je smešnim.

- To je njihovo vraćanje zajednici koja im aplaudira - rekla je Harani.

Aktivistkinja navodi da mržnja ortodoksne jevrejske zajednice povređuje izraelsko društvo.

- Sada, kad nas demonizuju širom sveta, ovakav incident je samo još jedan ekser u kovčeg. Treba svima u ortodoksnim zajednicama objasniti da je sada ovo najgori način da se povredi izraelsko društvo - rekla je Harani.

Specijalna telefonska linija, koja radi danonoćno, otvorena je prošlog juna za prijave o uznemiravanju i uništavanju imovine hrišćana. Izveštaji se zatim podnose policiji radi daljeg postupanja, a volonteri prate podnosioce pritužbi tokom procesa.

Latinska patrijaršija Jerusalima, predstavnik Vatikana, koji upravlja lokalnom katoličkom zajednicom u Izraelu, osudila je napad.

- Gonjenje počinilaca takvih zločina iz mržnje je važno sredstvo za odvraćanje i jačanje osećaja bezbednosti hrišćanskog sveštenstva u Svetoj zemlji i to posebno u Jerusalimu - saopštila je patrijaršija.

Šnabel, koji je poznat po svojoj podršci dijalogu i koegzistenciji, bio je meta pljuvačkih napada više puta u prošlosti.

Ovaj incident naglašava potrebu za jačim merama protiv verskog nasilja i promociju međureligijskog dijaloga kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading