UKRAJINCI SE NE SMIRUJU, NOVI NAPAD NA RUSE! Jak požar zahvatio rafineriju NAFTE! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.02.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na rafineriju nafte direktno je uticao na proizvodne kapacitete.

UKRAJINCI SE NE SMIRUJU, NOVI NAPAD NA RUSE! Jak požar zahvatio rafineriju NAFTE! (VIDEO)

Foto: printscreen/X

Nakon napada dronom na rafineriju nafte u Volgogradu, južna Rusija se suočila sa ozbiljnim incidentom koji je rezultirao požarom. Incident je izazvao zabrinutost u vezi sa sigurnošću energetske infrastrukture i uticao na globalna tržišta nafte i gasa.

Požar ugašen, nema žrtava

Guverner Volgograda, Andrej Bočarov, potvrdio je da je požar izbio kao posledica pada bespilotne letelice, ali je istakao da su vatrogasne i spasilačke snage brzo reagovale i uspele da lokalizuju požar. Zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji, nije bilo žrtava u ovom incidentu, prenosi Index.hr.

Uticaj na energetsku infrastrukturu

Napad na rafineriju nafte direktno je uticao na proizvodne kapacitete, s obzirom na to da je Volgogradska rafinerija nafte na reci Volgi ima kapacitet za preradu 14.8 miliona metričkih tona sirove nafte godišnje. Ovo je izazvalo dodatnu neizvesnost na globalnim tržištima nafte i gasa, posebno imajući u vidu tehničke kvarove koji su već pogađali rusku energetsku infrastrukturu u proteklom mesecu.

Reakcija kompanije Lukoil

Iako proizvođač nafte Lukoil, vlasnik rafinerije, za sada nije odgovorio na zahtev za komentar, očekuje se da će kompanija preduzeti odgovarajuće mere kako bi sanirala štetu i ponovo uspostavila normalno funkcionisanje rafinerije. Potpredsednik ruske vlade, Aleksandar Novak, najavio je da će popravci rafinerije trajati najmanje mesec ili mesec i po, što dodatno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Udar na energetsku infrastrukturu u kontekstu sukoba

Napadi na energetsku infrastrukturu u okviru sukoba između Rusije i Ukrajine imaju za cilj da prekinu linije snabdevanja i logistiku, kao i da demoralizuju protivnika. Ovi napadi dodatno komplikuju već kompleksnu situaciju u regionu, s obzirom na to da se sukob između ove dve zemlje ne nazire kraj već duže vreme.

(Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading