GRCIMA OPET NEŠTO NIJE PO VOLJI! HAOS U ATINI: Demonstranti napali policiju! (VIDEO)

Autor:

Svet

01.02.2024

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi na ulicama Atine zbog reforme obrazovanja

GRCIMA OPET NEŠTO NIJE PO VOLJI! HAOS U ATINI: Demonstranti napali policiju! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP


Hiljade studenata i drugih građana okupile su se danas u grčkoj prestonici Atini kako bi protestovali protiv najavljenog zakona o reformi obrazovanja. Demonstranti su nosili transparente na kojima je jasno stajalo "Ne privatizaciji javnog obrazovanja!", jasno izražavajući svoj stav o predloženim promenama.

Nasilje eskaliralo

Međutim, mirni protesti brzo su prerasli u nasilje kada se grupa maskiranih demonstranata izdvojila iz mase i napala policajce ispred zgrade parlamenta. Prema rečima policijskog zvaničnika, policija je odgovorila suzavcem na napad, što je dovelo do daljeg pogoršanja situacije.

 


Kontejneri zapaljeni u popularnom studentskom okrugu

Nakon sukoba ispred parlamenta, lokalni mediji su izvestili o paljenju kontejnera za smeće u atinskom okrugu Egzarhija, koji je poznat kao popularno mesto okupljanja studenata. Ovo paljenje samo je dodatno pokazalo intenzitet protesta i izazvalo zabrinutost među stanovnicima.

Planovi grčke konzervativne vlade izazvali negodovanje

Ovaj protest nije izolovan incident, već deo kontinuiranog nezadovoljstva studenata i građana povodom planova grčke konzervativne vlade. Nacrt zakona o reformi obrazovanja, koji se ovog meseca našao pred grčkim parlamentom, izazvao je žestoku reakciju javnosti. Kritičari tvrde da će ovi planovi obezvrediti diplome sa grčkih javnih univerziteta i smanjiti državno finansiranje javnih visokoškolskih ustanova, što je dodatno podstaklo proteste.


Protesti u Atini jasno pokazuju duboko nezadovoljstvo građana povodom predloženih reformi obrazovanja. Nasilje na ulicama i paljenje kontejnera samo su simptomi šireg problema koji zahteva ozbiljnu pažnju i rešavanje od strane vlasti. S obzirom na intenzitet ovih protesta, jasno je da će grčka vlada morati ozbiljno da razmotri stavove građana pre nego što se odluči o daljim koracima.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading