NOVI VIRUS STIŽE IZ KINE, JEDNA ŽENA VEĆ UMRLA! Kombinovala se dva soja - dve nedelje trajala agonija pacijentkinje!

Autor:

Svet

31.01.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testiranje bliskih kontakata 63-godišnje žene bili su negativni

NOVI VIRUS STIŽE IZ KINE, JEDNA ŽENA VEĆ UMRLA! Kombinovala se dva soja - dve nedelje trajala agonija pacijentkinje!

Foto: AP/Jane Burlow

U Kini je zabeležen jedan smrtni slučaj od infekcije koja je izazvala kombinacija dva soja ptičijeg gripa H3N2 i H10N5, saopštila je kineska Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, dodajući da je u pitanju prenos između vrsta, ali da je rizik od prenošenja sa čoveka na čoveka nizak. 

Starija žena iz provincije Anhui, koja je imala pridružene bolesti, prijavila je da je razvila kašalj, bol u grudima, groznicu i druge simptome 30. novembra, a preminula je nešto više od dve nedelje kasnije, 16. decembra, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Testiranje bliskih kontakata 63-godišnje žene bili su negativni, stoji u saopštenju u kome se dodaje da drugi slučajevi obolelih od pomenute kombinacije sojeva ptičjeg gripa nisu prijavljeni.

Analiza sekvence čitavog genoma virusa pokazala je da je virus H10N5 ptičijeg porekla i da nema sposobnost da efektivno zarazi ljude, rekla je agencija.

Zabeleženi smrtni slučaj, prema rečima kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavlja redak prenos virusa među vrstama, sa ptice na čoveka.

Rizik da virus zarazi ljude je nizak, dodaje agencija,.

Kina ima veliku populaciju uzgajanih i divljih ptica različitih vrsta, koje, kako prenosi Rojters, predstavlja idealno okruženje za viruse ptica da se mešaju i mutiraju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading